Să trăim ca-n Europa!

Poroşenko: Nu văd nicio posibilitate de escaladare a situației din Transnistria

Poroşenko: Nu văd nicio posibilitate de escaladare a situației din Transnistria

26/08/2015
|
0 Comments
|

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, consideră că escaladarea conflictului din Transnistria este puţin posibilă datorită faptului că regiunea nu are hotar comun cu Federaţia Rusă
”Nu consider posibilă o escaladare a situaţiei din Transnistria. De ce sunt sigur de asta? Datorită lipsei unui hotar comun cu Rusia”, a declarat Petro Poroşenko, relatează jurnal.md, citând agenţia Interfax.
Liderul de la Kiev a punctat faptul că în regiune sunt dislocate forţe armate suficiente pentru a face faţă situaţiei.
”Din păcate nu pot să fiu sigur de acelaşi lucru în ceea ce priveşte regiunile aflate sub ocupaţie Doneţk şi Lugansk”, a spus preşedintele Ucrainei.
Rusia a ameninţat deschis cu războiul Republica Moldova şi Ucraina după ce Rada Supremă de la Kiev a denunţat Acordul încheiat cu Moscova în 1995 privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către militarii ruşi din forţele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
”Transnistria este acum o cetate ocupată, iar în estul Moldovei ar putea reizbucni un război”, a declarat deputatul Dumei de Stat Leonid Kalaşnikov.
La rândul său, şeful Comitetului pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Kamoedov, a declarat că Rusia nu va renunţa în niciun caz nici la Transnistria, nici la Republica Moldova, dar a precizat că deocamdată nu ştie cum îşi va întreţine în continuare militarii în regiunea transnistreană.
Grupul operativ de trupe ruseşti din Transnistria, format din aproximativ 1.400 de militari, a fost constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei Republicii Moldova şi angajamentelor internaţionale asumate de Rusia, precizează jurnal.md. Din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor. Pe lângă cei 1.400 de militari, mai sunt dislocaţi 400 de militari ruşi în cadrul trupelor de menţinere a păcii.

Sursa: euroactiv.ro