Să trăim ca-n Europa!

Popularitatea UE în Republica Moldova este în creștere

Popularitatea UE în Republica Moldova este în creștere

17/11/2017
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană se bucură de mai multă popularitate în rândul moldovenilor decât Uniunea Eurasiatică. Încrederea în președintele pro-rus Igor Dodon scade, Rusia este percepută ca fiind „cel mai mare pericol” și doar PSRM, PAS și PDM ar accede în viitorul Parlament. Sunt datele ultimului sondaj IRI, făcut public joi.

49% dintre respondenți au precizat că ar prefera Uniunea Europeană, dacă Moldova ar trebui să se alăture unei uniuni economice internaționale. Uniunea Eurasiatică este preferata de 38% dintre persoanele intervevate. Față de cifrele din sondajul efectuat în luna martie, creșterea în favoarea UE este de 7%.

28% dintre moldoveni consideră că Rusia reprezintă un pericol pentru Moldova, în timp ce Uniunea Europeană este perceputa ca o amenințare de 9% dintre moldoveni, iar România pentru 7%.
UE RM noiembrie 2017

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PD) ar accede în Parlament. PSRM ar acumula 30% din voturi, PAS – 21%, PDM – 8%, PCRM și PPDA – câte 4%, iar „Partidul Nostru” și Partidul Popular European – câte 2%.

IRI-sondajDe cea mai mare încredere din partea cetățenilor se bucură în continuare Igor Dodon – 26%, (în scădere cu 15% față de indicele înregistrat în primăvara acestui an) urmat de Maia Sandu – 15%, Andrei Năstase – 6%, Pavel Filip – 6%, Zianida Creceanîi – 5%, Vladimir Plahotniuc – 4% și Vladimit Voronin – 4%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 23 septembrie – 17 octombrie pe un eșantion de 1514 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%.

Sursa: report.md