Să trăim ca-n Europa!

Polonia: Parchetul, sub controlul direct al ministrului Justiţiei, care va fi şi procuror general

Polonia: Parchetul, sub controlul direct al ministrului Justiţiei, care va fi şi procuror general

29/01/2016
|
0 Comments
|

Camera inferioară a Parlamentului polonez a votat o lege controversată care pune Parchetul şi procurorii sub controlul direct al ministrului Justiţiei. Acesta va exercita şi funcţia de procuror general, putând interveni în orice anchetă. În baza noului text, ministrul Justiţiei va avea dreptul de a interveni în fiecare anchetă, pe lângă orice procuror, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Legea a fost votată de 236 de deputaţi. 209 au votat “împotrivă”, iar opt s-au abţinut.Ea anulează reforma introdusă în 2009 de majoritatea centristă precedentă care a făcut din Parchet o instituţie independentă de puterea politică.Formaţiunile din opoziţie i-au reproşat Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere din octombrie, că “politizează” din nou Parchetul.

În opinia conservatorilor, se pune capăt astfel unei “experienţe complet ratate” a precedentei coaliţii guvernamentale, care, potrivit acestora, a diminuat responsabilitatea acţiunilor Parchetului. Totodată, noua lege modifică structurile Parchetului la nivel naţional şi regional. Opoziţia vede în această modificare un pretext pentru supravegherea procurorilor. Legea adoptată joi e doar ultima dintr-o serie de măsuri controversate ale guvernului conservator de la Varşovia.

De altfel, deciziile luate au atras şi atenţia Comisiei Europene care a anunţat, pe 13 ianuarie, că începe să verifice modificările aduse funcționării Curții Constituționale și instituțiilor publice de presă. Anunţul Comisiei reprezintă o premieră la nivel european: niciodată până acum nu s-a mai întâmplat ca Executivul de la Bruxelles să verifice respectarea statului de drept într-un stat membru.

Sursa: euroactiv.ro