Să trăim ca-n Europa!

Polonia a oferit Republicii Moldova un ajutor material umanitar în valoare de 23.500 EUR pentru lupta cu COVID-19

Polonia a oferit Republicii Moldova un ajutor material umanitar în valoare de 23.500 EUR pentru lupta cu COVID-19

22/05/2020
|
0 Comments
|

Ambasada Republicii Polone la Chișinău a transmis Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova a echipamentelor medicale, oferite cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone prin intermediul Solidarity Fund PL în Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc pe teritoriul depozitului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în prezența Dnei Ministru Viorica Dumbrăveanu, Dlui Ambasador Bartłomiej Zdaniuk și Dlui Tomasz Horbowski, Directorul Solidarity Fund PL.

În cadrul evenimentului respectiv au fost donate 37 concentratoare de oxigen Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Concentratoarele de oxigen, în valoare de 23.500 EUR, fac parte din cel de-al treilea lot de echipamente medicale donate din cadrul “Fondului de Urgențe” al Solidarity Fund PL în Republica Moldova. Această donație a fost posibilă datorită parteneriatului eficient cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Polonia ajutor

Fondul de Urgențe, în valoare de 50.000 EUR a fost lansat în Martie 2020 pentru sprijinirea sistemului de sănătate al Republicii Moldova prin măsuri concrete de lupă împotriva noului virus. Prin intermediul acestui fond au fost procurate si donate:

16.380 măști de protecție;
800 costume de protecție;
3.800 litri de dezinfectant;
50 pulverizatoare și 27 echipamente medicale mici (containere medicale, termometre fără contact, lămpi antibacteriene);
38 concentratoare de oxigen.

Produsele antiseptice au fost comandate de la o parfumerie locală, care s-a reprofilat temporar, iar măștile de protecție au fost realizate în atelierele locale de pe teritoriul Grupurilor de Acțiune Locală din țară, acțiuni prin care au fost încurajate și susținute afacerile moldovenești. Consumabilele au fost donate Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale la sfârșitul lunii aprilie, iar în cooperare cu Ambasada Poloniei la Chișinău, noile echipamente au fost distribuite unităților medicale din raioanele Edineț, Comrat, Taraclia, precum și în regiunea transnistreană.

Totodată, un concentrator de oxigen a fost donat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” din orașul Chișinău, iar alte 37 de unități au fost procurate din Turcia și sunt distribuite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în 30 instituții medicale din țară

Mai mult ca atât, în perioada martie-mai 2020, Solidarity Fund PL în Republica Moldova a lansat trei fonduri de dezvoltare, sursele cărora vor fi orientate spre dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii, îmbunătățirea condițiilor de viață în orașe și sate și diminuarea efectelor crizei provocate de pandemie:

Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2020 în valoare de 800.000,00 EUR – dedicat Grupurilor de Acțiune Locală pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală în zonele rurale;
Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE în valoare de 200.000,00 EUR – dedicat susținerii ideilor inovative din zonele rurale;
Fondul de Dezvoltare Urbană în valoare de 200.000,00 EUR – dedicat Programelor de Revitalizare a orașelor.

Sursa: Ambasada Poloniei in RM