Să trăim ca-n Europa!

Politologul Cristian Pîrvulescu explică scăderea încrederii românilor în UE: Există interesul de a destabiliza România și de a o scoate din concertul european. Alegerile prezidențiale din 2019 ar putea fi un moment tensionat

Politologul Cristian Pîrvulescu explică scăderea încrederii românilor în UE: Există interesul de a destabiliza România și de a o scoate din concertul european. Alegerile prezidențiale din 2019 ar putea fi un moment tensionat

21/10/2017
|
0 Comments
|

Faptul că mai puțin de jumătate dintre cetățenii români mai consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun arată o creștere rapidă a unor nemulțumiri în contextul știrilor false și al democrației iliberale, scoțând în evidență un interes de a scoate România din concertul european, afirmă politologul Cristian Pârvulescu, membru în Comitetul Economic și Social European.

Într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro la finalul dezbaterii de la Ruse – “De zece ani în UE: Calea de urmat”- , eveniment în cadrul forumului transfrontalier de dezbateri România – Bulgaria, Pîrvulescu a vorbit despre riscurile pe care cifrele prezentate de sondajul Parlameter le pot potența.

“Sunt îngrijorat și preocupat. Vorbim despre o creștere rapidă a nemulțumirilor legate de apartenența la Uniunea Europeană într-un anume context. Acela al știrilor false, al așa numitei democrații iliberale promovată în interiorul Uniunii Europene de grupul de la Vișegrad. Constatăm că unii politicieni români transmit idei iliberale. Una este aceea că justiția trebuie subordonată unor coordonări politice. Aceste lucruri trebuie să ne îngrijoreze pentru că UE înseamnă stat de drept”, a spus acesta.

”Sunt foarte mulți care spun suveranitate națională versus europenism, ca și când identitatea de român și cea de european sunt în contradicție”, a mai spus politologul român.

Urmăriți și LIVE VIDEO&TEXT Forumul transfrontalier România – Bulgaria: Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează dezbaterea ”De zece ani în UE: Calea de urmat”

Întrebat despre potențiale riscuri de adâncire a trend-ului de nemulțumire, mai ales în contextul alegerilor europene din 2019 și a celor prezidențiale din 2019, Pîrvulescu a răspuns: ”Ceea ce este nou acum este interesul de a destabiliza România și de a o scoate din concertul european. Alegerile prezidențiale din 2019 ar putea să însemne un astfel de moment tensionat. Pe de altă parte ar putea să însemne și încununarea lui Klaus Iohannis în măsura în care avem în vedere Consiliul European din 2019 de la Sibiu”.

Citiți și Sondaj alarmant: Mai puțin de jumătate dintre români consideră că apartenența la UE este un lucru bun

Rezultatele celui mai recent sondaj al Parlamentului European (Parlametru) arată că procentul românilor care consideră că apartenența la UE este un lucru bun a scăzut cu 6 puncte procentuale, sub 50%. Astfel, doar 48% dintre români consideră că apartenenţa la UE este un lucru bun şi 32% (+2% faţă de martie 2017) consideră că acest lucru nu este nici bun nici rău.

Sondajul integral poate fi vazut AICI
Sursa: CaleaEuropeana.ro