Să trăim ca-n Europa!

Pirrka Tapiola: Moldova nu va pierde dreptul la libera circulație în UE

Pirrka Tapiola: Moldova nu va pierde dreptul la libera circulație în UE

09/04/2016
|
0 Comments
|

Deși nemulțumiți de ritmul de implementare a prevederilor Acordului de asociere a R. Moldova cu Uniunea Europeană, și de faptul că reformele trenează, șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, afirmă că nu există vreun risc major ca cetățenii moldoveni să piardă dreptul de liberă circulație în UE.
„Este un drept pe care l-ați obținut pentru că ați îndeplinit niște condiții. Implementarea Acordului de asociere și libera circulație sunt două lucruri independente”, a precizat Tapiola în cadrul emisiunii „În Profunzime”, de la Pro TV Chișinău.
Diplomatul a explicat și de ce UE nu este mai dură în dialogul său cu R. Moldova.
„Știu că în R. Moldova există tendința ca lucrurile să fie rezolvate de cineva din afară, ca altcineva să facă reformele. Nu, acest lucru nu se va întâmpla. Noi am luat o poziție foarte clară, știind situația din țară. Nu am vrut să vorbim despre persoane. Hotărârile care trebuie luate depind doar de R. Moldova. Nu e nevoie să vină cineva din afară pentru a face o intervenție chirurgicală. Autoritățile dvs. au spus că vor să facă reforme, iar noi le-am spus că suntem gata să îi ajutăm. Lista de îngrijorări pe care UE a prezentat-o R. Moldova, acestea sunt limitele în care putem interveni”, a menționat Tapiola.
Același răspuns l-a avut diplomatul și la întrebarea de ce UE nu a fost de acord cu numirea unui procuror european în R. Moldova.
„Reformele trebuie să vă aparțină. Avem experiențe anterioare, prin numirea unei persoane din afară nu se schimbă sistemul. E nevoie să existe voință politică pentru reforme, atunci puteți folosi toată asistența pe care suntem gata să v-o oferim pentru a vă reforma”, a spus Tapiola.

Sursa: ziarulnational.md