Să trăim ca-n Europa!

Pirkka Tapiola: Cetăţenii Moldovei merită o justiţie independentă

Pirkka Tapiola: Cetăţenii Moldovei merită o justiţie independentă

08/04/2016
|
0 Comments
|

Cetăţenii Republicii Moldova doresc şi merită să aibă o justiţie independentă, despre care să nu aibă dubii. Declaraţia a fost făcută de către şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, corpul diplomatic acreditat la Chişinău urmăreşte atent cele mai răsunătoare procese de judecată şi a lăsat să se înţeleagă că acesta are rezerve mari faţă de actul de justiţie din Republica Moldova. Astfel, referindu-se la dosarul fostului premier Vlad Filat, Pirkka Tapiola a spus că procesul trebuie să fie transparent. „Este foarte rar ca un proces de judecată să aibă loc cu uşile închise. De regulă, ele se desfăşoară transparent, cu excepţia unor motive serioase. Acest proces este unul de interes public major. Persoanele acuzate au dreptul la proces public. Pe de o parte, protejează drepturile inculpatului, pe de altă parte, drepturile populaţiei, care este interesată de caz”, a spus ambasadorul UE.

Referindu-se la cazul primarului de Taraclia, Serghei Filipov, suspendat din funcţie pentru că a tăiat câţiva arbori, Pirkka Tapiola şi-a reiterat poziţia anunţată anterior, potrivit căreia sentinţa de condamnare ar fi fost motivată politic. „Nu voi comenta declaraţia lui Ion Druţă (preşedintele Asociaţiei judecătorilor, care l-a acuzat pe Tapiola de imixtiune în justiţia moldovenească n.r.). Dumnealui şi-a expus opinia. Atunci când un ales al poporului este dat afară în plin mandat pentru câţiva copaci, nu e nevoie de prea multă imaginaţie ca să-ţi pui întrebări. Cazul primarului din Taraclia a fost atât de evident, încât nu am put să ne abţinem de la reacţii”, a spus Tapiola.

Şeful delegaţiei UE a dat de înţeles că justiţia moldovenească este una selectivă. Astfel, referindu-se la dosarul BEM, Pirkka Tapiola a declarat că trebuie deferiţi justiţiei toţi cei care s-au făcut vinovaţi. „Este clar că miliardul nu a fost furat de o singură persoană şi este foarte important ca toţii responsabilii de această crimă să răspundă în faţa justiţie, să nu fie aplicată selectivitatea”, a declarat Tapiola.

Sursa:ipn.md