Să trăim ca-n Europa!

Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Moldova a avut o întrevedere comuna cu Speakerul Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul Ion Chicu

Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Moldova a avut o întrevedere comuna cu Speakerul Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul Ion Chicu

16/04/2020
|
0 Comments
|

Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Moldova a avut o întrevedere comuna cu Speakerul Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul Ion Chicu.
Interlocutorii au discutat situația actuală din Moldova creată în contextul pandemiei și acțiunile de combatere a acesteia și de diminuare a consecințelor asupra societății și economiei.

Peter Michalko a fost informat despre elaborarea modificărilor la Legea bugetului de stat care au drept scop implementarea măsurilor anticriză și despre eventualitatea convocării ședinței plenare a Parlamentului în vederea adoptării acestora.

Zinaida Greceanîi a informat despre modul de activitate a Parlamentului și a Secretariatului Parlamentului în condițiile situației excepționale, inclusiv despre desfășurarea la distanță a ședințelor unor comisii permanente.

În alt context au fost discutate evoluțiile cooperării Moldovei și UE.

De asemenea, au fost abordate evoluția investigației fraudei bancare, moratoriul asupra proiectului de modificare a Legii cu privire la cetățenie, așa numită ”lege a cetățeniei prin investiții”, evoluția adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale și a Legii privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor.

Totodată, s-a discutat continuitatea reformei în justiție, inclusiv pe platforma digitală și adaptarea pe viitor a normelor legislative, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția pe marginea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Atât Președintele Parlamentului, cât și Prim-ministrul au reiterat angajamentul de a promova legile discutate și de a continua reformele inițiate odată cu revenirea la sesiunile ordinare ale ședințelor plenare care vor avea loc odată cu ridicarea stării de urgență.

Ambii oficiali de stat au exprimat determinarea fermă a autorităților țării pentru implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În încheiere interlocutorii și-au adresat felicitări cu ocazia Paștelui, epxrimându-și speranța pentru depășirea cât mai curândă a crizei pandemice, revenirea la activitatea normală a tuturor instituțiilor și reluarea plenară a colaborării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.