Să trăim ca-n Europa!

Peter Michalko: Revocarea deputaților după ce au fost aleși nu face parte din practicile democratice

Peter Michalko: Revocarea deputaților după ce au fost aleși nu face parte din practicile democratice

01/12/2018
|
0 Comments
|

Revocarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, după ce aceștia au fost aleși, nu face parte din practicile democratice. Astfel a comentat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, tema referendumului consultativ care va fi organizat în ziua alegerilor parlamentare din februarie 2019 privind posibilitatea revocării deputaților de către popor „dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale”, transmite IPN.

„Revocarea deputaților, după ce ei au fost aleși, în decursul îndeplinirii mandatului nu este parte a practicilor democratice. Acesta ar fi un pas care ar depăși granițele constituționalismului european. Și acest lucru a fost exprimat în raportul Comisiei de la Veneția în luna iunie anul trecut și de multe ori înainte. Aici este foarte clar că nu este o practică europeană”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Oficialul european spune că introducerea unei asemenea practici este împotriva standardelor democratice.

Ambasadorul UE a reiterat că pentru următoarele alegeri parlamentare trebuie asigurate condiții egale și libere pentru ca toate partidele să poată să-și desfășoare activitatea politică și campania electorală în mod liber, candidații să poată fi înaintați nestingherit. În plus, finanțarea partidelor trebuie să fie efectuată în mod corect, iar abordarea instituțiilor care trebuie să monitorizeze în mod independent situația să nu fie selectivă. „Acestea sunt așteptările noastre și noi cu îngrijorare primim informațiile despre toate fenomenele care demonstrează că lucrurile nu merg bine”, spune Peter Michalko.

În plus, oficialul a menționat că dacă alegerile vor fi nerecunoscute înainte de a se produce, aceasta va însemna un regres foarte mare pentru Republic Moldova.

În ședința de vineri, 30 noiembrie, deputații din majoritatea parlamentară au aprobat hotărârea privind desfășurarea referendumului republican consultativ odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie. Referendumului vor fi supuse două întrebări. Alegătorii vor fi întrebați, dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61? De asemenea, aceștia vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să se poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”. Vor exista două opțiuni de alegere – pentru și contra.

Sursa:ipn.md