Să trăim ca-n Europa!

PE rămâne singura abordare coerentă a UE față de vecinii din est, declarație

PE rămâne singura abordare coerentă a UE față de vecinii din est, declarație

12/02/2019
|
0 Comments
|

Parteneriatul Estic (PE) rămâne singura abordare coerentă a întregii UE față de vecinii săi din est. Obiectivele și prioritățile sale sunt acceptate pe scară largă. El face parte din politica europeană de vecinătate (PEV) și devine o platformă care facilitează partenerilor aprofundarea relațiilor cu UE și discutarea chestiunilor de interes reciproc. Este mesajul miniștrilor afacerilor externe ai Suediei, Poloniei și Republicii Cehe, în contextul aniversării a zecea de la lansarea PE, transmite IPN.

Într-o declarație comună semnată de către Margot Wallström, Jacek Czaputowicz şi Tomáš Petříček, se spune că anul 2019 are o importanță deosebită pentru relațiile dintre UE și vecinii estici: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Oficialii amintesc că mulți oameni nu au crezut că acest parteneriat va aduce vreo schimbare în regiune. Dar, cu unele dificultăți întâmpinate de-a lungul anilor, Parteneriatul Estic a supraviețuit, a devenit puternic și s-a dovedit a fi ceva mai mult decât s-a așteptat. „Astăzi putem spune cu toată convingerea că acest parteneriat unic s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes inițiative ale UE în domeniul politicii externe. Are o bază stabilă în valorile comune, drepturile omului, statul de drept, democrație și buna guvernare”, se spune în declarație.

Oficialii afirmă că transformarea politică nu a fost încă pe deplin realizată, sunt încă multe de făcut. Însă, majoritatea cetățenilor din țările PE împărtășesc valorile europene și identitatea europeană, ceea ce îi motivează să depună eforturi pentru a atinge acest obiectiv. „Datorită PE, UE și partenerii săi din Est investesc în dezvoltarea, securitatea și stabilitatea în Europa de Est”, susțin oficialii europeni.

În declarație se mai spune că acordurile de asociere și de liber schimb semnate cu Georgia, Ucraina și Moldova pregătesc terenul pentru reforme și devin un stimulent pentru dezvoltarea economică, socială și regională. Acestea oferă accesul pe piața UE, care numără peste 500 de milioane de clienți și care este, în primul rând, o piață cu norme clare și standarde de calitate. UE deja este cel mai mare partener comercial pentru cele cinci țări ale Parteneriatului Estic.

„Ne așteptăm ca creșterea schimbului comercial să determine o creștere a investițiilor. UE a lansat Planul de investiții externe, care oferă antreprenorilor sprijin financiar, garanții și asistență tehnică. Dezvoltarea comerțului și a investițiilor este în interesul nostru economic comun. Creșterea schimburilor comerciale, a investițiilor și a conexiunilor economice tot mai strânse necesită investiții uriașe în infrastructura transporturilor, digitală și energetică. UE a extins recent Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T) în țările Parteneriatului Estic. Împreună cu Banca Mondială se pregătește un plan de investiții în valoare de aproape 13 miliarde EUR, în cadrul căruia vor fi construite în total 4800 km de drumuri și căi ferate, precum și șase porturi”, menționează miniștrii europeni.

În domeniul energiei, UE sprijină diversificarea, transformarea, eficiența energetică și energia regenerabilă. În domeniul digital, încurajează țările PE să armonizeze tarifele de roaming între ele, ceea ce va fi primul pas spre armonizarea cu zona de roaming din UE.

Miniștrii afacerilor externe ai Suediei, Poloniei și Republicii Cehe spun că parteneriatul UE cu vecinii din est este mai mult decât acorduri de asociere, zone de liber schimb, călătorii fără viză și îmbunătățirea calificării tinerilor. Este și dezvoltare durabilă, și inovare. Este imunitatea față de amenințări. „Parteneriatul nostru unește țările și oamenii și cuprinde o gamă largă de aspecte, inclusiv sprijinirea societății civile, pluralismului și mass-media independente, asigurarea egalității de gen și combaterea discriminării”, se menționează în declarația comună.

PE este adaptat nevoilor participanților săi. Țările care doresc să se apropie de UE au această șansă, în funcție de ambițiile și ritmul adoptat. „Sprijinul nostru pentru reforme este, bineînțeles, bazat pe realizări. Măsurăm ambiția prin progres și personalitate politică. Prin urmare, este necesar un puternic sentiment de responsabilitate pentru acest proces. Țările partenere trebuie să continue să se simtă responsabile pentru realizarea reformelor”, declară miniștrii europeni. Aceștia mai spun că așteaptă ca țările partenere, care declară ambiții mai înalte, indiferent de relațiile lor cu UE, definite prin acorduri, să pună în aplicare reformele. Beneficiile mai mari vor rezulta din implicarea mai mare.

Potrivit celor trei miniștri, ceea ce constituie unicitatea Europei nu este numai politica și economia, ci și cultura. Toate țările PE sunt parte a culturii europene. Energia și capacitatea Europei de a se adapta vor depinde, de asemenea, de disponibilitatea și capacitatea de a beneficia de tradițiile bogate și diverse ale patrimoniului comun. „Trebuie să realizăm acest lucru mai ales că în jur se desfășoară un război de informare și comunicare. Nu există nici o îndoială că ne aflăm într-o situație mult mai bună decât dacă nu ar exista acțiuni comune în cadrul Parteneriatului Estic. Reformele actuale, susținute de UE, au inițiat modernizarea vecinilor noștri estici și au făcut ca societățile lor să fie mai puternice, mai prospere, iar oamenii să aibă un nivel de trai mai bun”, se menționează în declarație.

„Viitorul cere de la noi atât dedicare, cât și creativitate, care ne vor permite să elaborăm formula potrivită pentru angajamentul politic și ambiție. Trebuie să găsim instrumentele potrivite, care vor contribui la menținerea atractivității PE ca o forță motrice de dezvoltare și modernizare”, declară cei trei miniștri, constatând că „în calitate de europeni, atât în UE, cât și în afara ei, suntem mai puternici împreună. Acțiunile de azi vor determina ziua de mâine”.

Sursa:ipn.md