Să trăim ca-n Europa!

Patru ani de închisoare pentru Codruț Sereș, fost ministru al Economiei. Sentința este definitivă

Patru ani de închisoare pentru Codruț Sereș, fost ministru al Economiei. Sentința este definitivă

29/02/2016
|
0 Comments
|

odruț Sereș a fost condamnat la închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de subminarea economiei naționale.

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost condamnat prin sentință definitivă la patru ani de închisoare cu executare. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au menținut hotărârea instanței inferioare.

Codruț Sereș a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 2011 pentru un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari produs prin ascunderea activităţilor ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Codruţ Şereş de complot şi subminarea economiei naţionale.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis în judecată și conducerea Hidroelectrica: Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing – Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Conform procurorilor, Eugen Pena a iniţiat şi a constituit o asociere infracţională, împreună cu Traian Oprea, Victoria Geormăneanu, George Lavinius Asan, Nicolae Opriş şi Georgeta Iosif şi au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului.

Concret, procurorii spun că rețeaaua a pus la punct modalități de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional – ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu a invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu a luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş execută deja din ianuarie 2015 o pedeapsa de patru ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul privatizărilor strategice, caz în care au mai fost condamnați și fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy – la patru ani de închisoare, Stamen Stanchev – la cinci ani şi două luni, consultantul internaţional Vadim Benyatov – la patru ani şi şase luni, Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor în mandatul lui Nagy – la cinci ani, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) – la patru ani şi şase luni, cetăţeanul ceh Michal Susak – la patru ani şi opt luni, Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetăţean româno-englez – la patru ani şi şase luni, Gabor Kerekes – la patru ani şi cetăţeanul turc Mustafa Oral – la trei ani de închisoare.

Sursa: euroactiv.ro