Să trăim ca-n Europa!

Parteneriatul Estic marchează 10 ani de cooperare politico-economică între UE și statele din Vecinătatea Estică. Cum au pregătit liderii de la Bruxelles acest moment?

Parteneriatul Estic marchează 10 ani de cooperare politico-economică între UE și statele din Vecinătatea Estică. Cum au pregătit liderii de la Bruxelles acest moment?

11/05/2019
|
0 Comments
|

În perioada 13-14 mai, Uniunea Europeană, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina vor marca cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic (PaE) cu câteva evenimente la Bruxelles. Acestea vor oferi ocazia de a sărbători un parteneriat care s-a dovedit a fi reciproc avantajos și a oferit rezultate concrete cetățenilor țărilor din vecinătatea estică, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate / vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini, găzduiesc o serie de întâlniri la nivel înalt la Bruxelles, cu participarea celor șase țări partenere din est, a statelor membre ale UE și a părților interesate.

Reuniunea ministerială anuală a PaE, prezidată de Federica Mogherini

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, va prezida, luni, 13 mai, reuniunea ministerială anuală a PaE cu cele 28 de state membre ale UE, cu cei șase parteneri estici și cu părțile interesate cheie. La întrunire va fi prezent și comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Reuniunea va evalua progresele realizate în cadrul planului de lucru ambițios 20 de Livrabile pentru 2020. Această ordine de zi comună a fost adoptată la ultimul Summit al Parteneriatului Estic din noiembrie 2017 și vizează aducerea unor beneficii concrete vieților cetățenilor din întreaga regiune prin eforturi îndreptate către o economie , o guvernare, o conectivitate și societăți mai puternice.

Cină aniversară găzduită de Donald Tusk

În seara zilei de 13 mai, președintele Tusk va găzdui o cină aniversară pentru cei șase șefi de stat sau de guvern ai țărilor partenere ale PaE. De asemenea, sunt așteptați la eveniment Președintele Juncker, Înaltul Reprezentant Mogherini și comisarul Hahn, precum și Radosław Sikorski și Carl Bildt, foști miniștri de externe ai Poloniei și Suediei și inițiatori ai cadrului de lucru al Parteneriatului Estic în 2008.

Conferință la nivel înalt găzduită de Jean-Claude Juncker

Marți, 14 mai, președintele Juncker va găzdui o conferință la nivel înalt în clădirea Charlemagne a Comisiei Europene. Această conferință va reuni șefii de stat sau de guvern ai țărilor partenere, miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, reprezentanți ai societății civile, lideri din domeniul afacerilor, tineri și jurnaliști din cele 34 de țări.

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, comisarul Hahn și comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, vor participa, de asemenea.

Evenimentul va reprezenta o oportunitate de a discuta despre evoluția PaE în acest prim deceniu și de a face schimb de opinii despre viitorul său în rândul unei largi audiențe a principalelor părți interesate din regiune sau implicate direct în acest cadru de cooperare politică și economică.

Sursa: caleaeuropeana.ro