Să trăim ca-n Europa!

Parlamentul European: UE va oferi Moldovei ajutor macrofinanciar de 70 mln euro și suport suplimentar de 100 mln euro după ce guvernul va îndeplini toate condițiile legate de realizarea celor mai importante reforme pentru țară

Parlamentul European: UE va oferi Moldovei ajutor macrofinanciar de 70 mln euro și suport suplimentar de 100 mln euro după ce guvernul va îndeplini toate condițiile legate de realizarea celor mai importante reforme pentru țară

05/05/2020
|
0 Comments
|

Parlamentul European: UE va oferi Moldovei ajutor macrofinanciar de 70 mln euro și suport suplimentar de 100 mln euro după ce guvernul va îndeplini toate condițiile legate de realizarea celor mai importante reforme pentru țară.
Acest lucru se menționează în declarația comună, difuzată de către șeful delegației Parlamentului European către Comitetul de asociere UE-Moldova Siegfried Mureșan și șeful delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest Andrius Kubilius. Ei au remarcat că, deoarece criza provocată de pandemia COVID-19 continuă să afecteze mii de oameni și să distrugă economia globală, UE rămâne prudentă față de situația din regiunile învecinate, în special în țările parteneriatului estic, și urmărește cu mare îngrijorare evenimente recente din Moldova.

Siegfried Mureșan și Andrius Kubilius au subliniat că, în ciuda faptului că UE este cel mai mare donator al Moldovei, campaniile permanente de propagandă și dezinformare în adresa UE prezintă o imagine distorsionată și irealistă, la fel ca și atacurile constante ale președintelui Dodon și fluxul de mesaje disprețuitoare și calomnioase la televiziunea publică și în mass-media nu ajută cetățenii moldoveni și nu îmbunătățesc relațiile UE-RM. Siegfried Mureșan și Andrius Kubilius au menționat că, având în vedere discreditarea constantă a UE, este important să fie oferite informații din prima sursă și, în calitate de reprezentanți ai UE, aceștia sunt obligați să spună adevărul despre asistența europeană și a partenerilor internaționali în valoare de până la 0,5 miliarde de euro moldovenilor.

Deputații au subliniat că UE oferă Moldovei 87 de milioane de euro gratuit pentru nevoile urgente: pentru a acoperi nevoile urgente ale sistemului de sănătate, ca parte a proiectelor în curs de achiziție de echipamente de protecție pentru medici și dispozitive de ventilație mecanică, precum și granutir pentru sprijinirea afacerilor și reparația spitalelor. În plus, UE a acordat recent asistență sub formă de materiale de protecție pentru Cahul, Ungheni, Poliția de Frontieră și instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului. Deputații au remarcat că UE, în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății, a furnizat regiunii o sumă nerambursabilă urgentă de 30 de milioane de euro pentru a achiziționa echipamentele și materialele medicale necesare, în funcție de nevoi. „UE este conștientă că agricultura, asistența medicală, întreprinderile mici și mijlocii, afacerile hoteliere și multe alte sectoare se află într-o situație dificilă, iar UE este gata să ofere asistență macrofinanciară suplimentară în sumă de 100 mln euro pentru a ajuta Moldova să diminueze efectele crizei COVID-19 și să continue reformele necesare recuperării economice. Această asistență va completa alte asistență macrofinanciară în sumă de 70 de milioane de euro, a doua tranșa pe care Moldova o poate primi până în iulie 2020, în conformitate cu Foaia de parcurs a reformelor”, au spus Siegfried Mureșan și Andrius Kubilius. Aceștia au atras atenția asupra faptului că, în acest context, FMI a acordat, de asemenea, asistență de urgență Moldovei de 220 de milioane de euro pentru atenuarea consecințelor economice ale crizei COVID-19.

Deputații au remarcat că asistența UE vizează nu soluționarea sarcinilor politice ale guvernului, ci sprijinirea cetățenilor moldoveni afectați de criza COVID-19. Acesta este motivul pentru care o parte din ajutorul UE se adresează direct cetățenilor prin proiecte existente și nu către vistieria statului. Astfel, niciun președinte sau o persoană publică nu-și poate atribui ajutorului UE”, au spus parlamentarii europeni. Aceștia au subliniat că asistența macrofinanciară în valoare de 70 de milioane de euro și 100 de milioane de euro suplimentari vor fi acordate guvernului Republicii Moldova numai după ce acesta va îndeplini toate condițiile legate de implementarea reformelor importante pentru țară. „Orice întârziere în primirea acestui sprijin este responsabilitatea autorităților actuale de a nu-și face temele pentru a obține ajutor pentru cetățenii Moldovei. Autoritățile știu foarte bine ce reforme trebuie puse în aplicare în conformitate cu Memorandumul de înțelegere pe care l-au semnat cu UE. Nu vom tolera încercările guvernului actual de a folosi UE ca țap ispășitor din cauza nepregătirii și a incapacității sale de a asigura cu cele necesare oamenii”, au spus Siegfried Mureșan și Andrius Kubilius.

De asemenea, aceștia și-au exprimat nedumerirea privind modul în care autoritățile moldovene „devalorizează asistența UE”, în timp ce „aprobă un împrumut rusesc dubios, care servește interesele lor politice și aduce o povară suplimentară pentru cetățeni și bugetul țării”. „Și mai alarmantă este presiunea enormă exercitată pe judecătorii Curții Constituționale pentru aprobarea creditului rus care vine cu beneficii pentru o parte a clasei politice moldovenești și sărăcește restul populației”, afirmă parlamentarii europeni, subliniind că UE pune întotdeauna interesele cetățenilor moldoveni în prim plan și intenționează să respecte acest principiu și pe viitor.

Sursa: InfoMarket.md