Să trăim ca-n Europa!

PARLAMENTUL EUROPEAN Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

PARLAMENTUL EUROPEAN Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

16/04/2021
|
0 Comments
|

Acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit este tot mai aproape de aprobarea Parlamentului European după ce joi a trecut de o etapă-cheie.

Potrivit unui comunicat, Comisia pentru afaceri externe (AFET) și cea pentru comerț internațional (INTA) din Legislativul european au adoptat înțelegerea convenită de Bruxelles și Londra cu 108 voturi pentru, patru abțineri și o singură abținere.

O decizie privind acest vot urmează să fie luată săptămâna viitoare de preşedinţii grupurilor parlamentare, în funcţie de progresele în discuţiile care au loc în prezent între Comisia Europeană şi Regatul Unit.

De altfel, vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru relațiile interinstituționale și copreședinte al Comitetului pentru Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, a avut joi o întrevedere la Bruxelles cu David Frost.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, aceasta s-a desfășurat într-o ”atmosferă constructivă, orientată spre soluții”.

Acest demers se încadrează în eforturile Bruxelles-ului de a se asigura că protocolul privind Irlanda de Nord este pus în aplicare pe deplin ”în beneficiul tuturor” celor din această regiune, ”menținând în același timp integritatea pieței unice europene”.

Acordul de retragere prevede ca Irlanda de Nord să rămână în piaţa unică europeană, ceea ce înseamnă controale vamale şi sanitare între provincia britanică şi restul Regatului Unit de la 1 ianuarie.

Dar această soluţie provoacă nemulţumirea unioniştilor, care denunţă o frontieră în Marea Irlandei, şi alimentează de circa 15 zile violenţe fără precedent în ultimii ani în această provincie britanică peste care s-a așternut pacea odată cu semnarea, la 10 aprilie 1998, a acordului din Vinerea Mare ce punea capăt unor conflicte desfășurate pe parcursul a 30 de ani.

Sesiunea plenară a Parlamentului European este prevăzută să aibă loc între 26 şi 29 aprilie și, potrivit mențiunilor președintelui acestei instituții, David Sassoli, în această sesiune urmează să fie votat și acordul comercial între UE și Regatul Unit.

Aceast pas este stringent. Comisia Europeană a propus la 10 februarie prelungirea cu două luni a aplicării provizorii a acordului coemrcial post-Brexit cu Regatul Unit, până când textul va putea fi tradus în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și ratificat de Parlamentul European.

Regatul Unit a acceptat această solicitate a Uniunii Europene, adăugând că Londra doreşte să nu mai survină apoi şi alte întârzieri.

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord comercial și de securitate la 24 decembrie 2020, după nouă luni de negocieri intense. Bruxelles-ul a încheiat astfel prima înțelegere comercială și de securitate cu un stat care a decis să desprindă de blocul comunitar, după o apartenență de aproape jumătate de secol, deschizând așadar ușa unei noi relații ”a vechilor prieteni”.

Acordul de peste 2000 de pagini include prevederi fără precedent, cu tarife și cote zero pentru toate bunurile și reglementează o gamă largă de domenii, de la aviație și transport la cooperarea nucleară.

În lipsa unei ratificări până la finalul lunii sau a unei noi prelungiri a perioadei de aplicare provizorie, acordul comercial şi de cooperare între UE şi Regatul Unit va înceta să fie valabil.

Schimburile vor fi atunci reglementate numai de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

SURSA: caleaeuropeana.ro