Regulile pentru investițiile care vor avea loc în perioada 2021-2027 în toate regiunile UE pentru a stimula coeziunea economică, socială și teritorială au fost revizuite marți de către Comisia pentru Dezvoltare regională a Parlamentului European, se arată într-un comunicat al acestuia.
Raportul, elaborat de Constanze Krehl (S&D, Germania) și Andrey Novakov (PPE, Bulgaria), a fost adoptat cu 25 de voturi pentru, 1 împotrivă și 9 abțineri. Membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regională au fost de acord cu noile obiective orizontale stabilite în propunerea Comisiei Europene și salută regulile simplificate cu scopul de a stimula proiectele și solicitările locale din partea întreprinderilor mici.
Ratele de finanțare și suma globală ar trebui menținute la nivelurile actuale, susțin aceștia, bugetul pentru “coeziune economică, socială și teritorială” atingând 378,1 miliarde de euro la prețurile din 2018 (cu 14% mai mult decât în propunerea Comisiei care prevede o sumă de 330,6 miliarde de euro).
Regiunile mai puțin dezvoltate vor continua să beneficieze de un sprijin substanțial din partea UE, cu rate de cofinanțare de până la 85% (în loc de 70% propuse de Comisie) și un pachet global de 61,6% din fondurile de dezvoltare regională, sociale și de coeziune . Rata de cofinanțare pentru regiunile de tranziție și mai dezvoltate a crescut, de asemenea, la 65% și, respectiv, 50%. 1,6 miliarde EUR (0,4%) ar trebui alocate ca o finanțare suplimentară pentru regiunile ultraperiferice.
Resursele pentru proiectele transfrontaliere în cadrul programului Interreg și Fondului European de Dezvoltare Regională, se ridică la 11,3 miliarde EUR în prețurile de la nivelul lui 2018, reprezentând 3% (în loc de 2,5% propus de Comisie) din totalul resurselor globale de coeziune.
Deputații au convenit că, în cazuri justificate în mod corespunzător, Fondul Social poate prevedea rate de cofinanțare de până la 90% pentru prioritățile care sprijină acțiunile inovatoare.
,,Votul de astăzi în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare regională este unul dintre cele mai importante ale acestui termen legislativ – privind viitorul politicii regionale. Mă bucur că suntem de acord că toate regiunile ar trebui să participe și că cofinanțarea ar trebui să rămână la nivelul actual. Mai mult, rezultatul acestui vot permite regiunilor să se angajeze în lupta împotriva schimbărilor climatice, cu 30% din resurse dedicate acestui scop ”, a declarat co-raportorul Constanze Krehl după vot.
,,Este realizarea noastră comună să putem vota în ședință plenară încă din februarie, ceea ce ne oferă o șansă istorică de a începe negocierile cu Consiliul în zilele următoare. Dorim să oferim răspunsuri beneficiarilor cu privire la finanțarea noilor proiecte după 2020 și să le permitem să înceapă activitatea la 1 ianuarie 2021”, a declarat eurodeputatul Andrey Novakov (PPE, Bulgaria).
Comisia specială este pregătit să înceapă negocierile cu Comisia Europeană și cu Consiliul, de îndată ce plenul va aproba mandatul de negociere, în cadrul unui vot programat pentru sesiunea plenară din perioada 11-14 februarie.
Pentru Președinția română a Consiliului UE vor fi extrem de importante negocierile din următoarea perioadă privind viitorul Politicii de Coeziune în contextul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, reprezentând o prioritate clară trasată formațiunii Afaceri Generale. Atingerea unui acord privind alocarea unui procent considerabil din bugetul UE fondurilor de coeziune, cel puțin la nivelul celui din exercițiul financiar 2014-2020, este esențial nu doar pentru atingerea nevoilor de dezvoltare la nivel regional ale României, ci și pentru reducerea decalajelor economice între diferitele regiuni ale statelor membre din UE. De altfel, programul de lucru al Președinției Consiliului subliniază în repetate rânduri nevoia generală de întărire a coeziunii la nivel european, fie că se discută despre Politica Agricolă Comună, Politica de Vecinătate, despre politicile din domeniul apărării sau politicile ce țin de dimensiunea socială a Uniunii Europene.
Sursa:caleaeuropeana.ro