Să trăim ca-n Europa!

Parlamentul European cere UE sancționare lui Plahotniuc și Șor pe motiv că aceștia încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Parlamentul European cere UE sancționare lui Plahotniuc și Șor pe motiv că aceștia încearcă să destabilizeze Republica Moldova

20/04/2023
|
0 Comments
|

Parlamentul European (PE) a votat miercuri, 19 aprilie, rezoluția privind sancționarea oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pe motiv că aceștia încearcă să destabilizeze Republica Moldova în comun cu Rusia. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Vlad Gheorghe, care este și autorul rezoluției.

Prin urmare, PE „solicită Uniunii Europene (UE) și statelor membre să extindă domeniul de aplicare al regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului pentru a include sancționarea actelor de corupție care subminează securitatea, stabilitatea, ordinea constituțională și instituțiile democratice ale unei țări”, se arată în textul rezoluției.

Totodată, rezoluția invită UE și statele sale membre să instituie imediat sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, să submineze securitatea, stabilitatea și ordinea constituțională a acesteia sau să corupă instituțiile sale politice și economice.

De asemenea, prin acest document Legislativul European „invită UE, în acest context, să sancționeze personal oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, dacă este cazul, să sancționeze întreprinderile și organizațiile lor politice; invită statele și teritoriile gazdă respective să-i extrădeze pe Ilan Șor și pe Vladimir Plahotniuc pentru a putea fi judecați în Republica Moldova”, se menționează în textul rezoluției.

„A trecut o mare, mare victorie pentru Republica Moldova. Parlamentul European a votat în super majoritate pentru Republica Moldova și împotriva lui Putin. E un semnal pentru Republica Moldova că urmează să intre în Uniunea Europeană și un semnal pentru Putin că nu scapă de ce îi este frică. Îi sancționăm pe oligarhii lui din Republica Moldova. (…) Susținem și ajutăm Republica Moldova să fie în Uniunea Europeană”, a declarat Vlad Gheorghe, după votarea rezoluției.

Amintim că în decembrie 2022 autoritățile britanice au introdus sancțiuni împotriva lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, dați în căutare internațională și acuzați în dosarul „Furtului miliardului”. Anterior, cei doi oligarhi moldoveni au fost incluși și pe lista sancțiunilor SUA alături de alte persoane și entități implicate în corupția sistemică și procesele electorale din Republica Moldova în favoarea Moscovei.

Sursă: moldova1.md