Parlamentul grec a adoptat, vineri, dimineață, al treilea plan de ajutor financiar internațional în valoare de 85 miliarde de dolari. Pentru a primi acești bani, Atena s-a angajat să majoreze o serie de taxe și să facă reduceri bugetare.
Planul a fost adoptat după dezbateri care au durat toată noaptea, cu 222 de voturi ”pentru”, 64 ”împotrivă” și 11 abțineri, parlamentari ai opoziției votând favorabil, în timp ce 31 de parlamentari ai Syriza, formațiunea premierului Alexis Tsipras, au dat un vot negativ proiectului de lege ce stabilește termenii noului acord de finanțare, relatează BBC online.
Miniștrii de Finanțe din zona euro urmează să discute în cursul acestei zile termenii acordului.
Planul prevede creșteri de taxe și reduceri bugetare. Oponenții proiectului din cadrul formațiunii Syriza au insistat asupra faptului că Guvernul de la Atena trebuie să respecte promisiunile electorale, potrivit cărora ar fi trebuit să se renunțe la astfel de măsuri, în timp ce membrii Cabinetului au apărat noul acord, precizând că, deși termenii săi sunt duri, documentul este crucial în vederea evitării unui colaps financiar al țării.
Până pe 20 august, Grecia trebuie să returneze circa 3,2 miliarde de euro Băncii Centrale Europene. Dacă până atunci nu se ajunge la un acord final privind planul de finanțare, Banca Centrală Europeană nu va mai acorda fonduri băncilor grecești.
Sursa: euroactiv.ro