Să trăim ca-n Europa!

Organizația Națiunilor Unite și YOPESO promovează accesibilitatea internetului în R. Moldova şi lansează www.accessibility.md la ICT Summit Moldova

Organizația Națiunilor Unite și YOPESO promovează accesibilitatea internetului în R. Moldova şi lansează www.accessibility.md la ICT Summit Moldova

28/04/2016
|
0 Comments
|

Paginile web și serviciile digitale trebuie să fie accesibile pentru fiecare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. În caz contrar, digitalizarea serviciilor publice și private se va solda cu crearea de noi bariere pentru persoanele cu dizabilități. Acesta este mesajul transmis astăzi la ICT Summit Moldova, de către Xenia Siminciuc, asociat comunicare la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în R. Moldova, şi Simon Obstbaum, reprezentantul CEO al YOPESO, companie de dezvoltare de software ce promovează accesibilitatea în sectorul tehnologiilor informaţionale. Oficiul ONU și YOPESO au conlucrat din decembrie trecut în parteneriat cu societatea civilă – Asociația Motivația, Asociația Utilizatorilor Nevăzători și TEKEDU – pentru a promova conceptele de accesibilitate în R. Moldova.

Tot astăzi a fost lansat şi site-ul www.accessibility.md, care promovează conștientizarea rolului accesibilității în lumea reală, dar și cea digitală. Site-ul conține informații utile despre asigurarea accesibilității pentru toți și în toate domeniile – de la crearea unui site, până la construcția sau renovarea unei case. Aceste recomandări au fost colectate în timpul programului “utilizator safari “, organizat de către Oficiul Națiunilor Unite în Moldova și MiLab în 2015, când un grup de utilizatori cu deficiențe fizice, vizuale și auditive au vizitat sediul ONU din Moldova și au navigat pe site-ul acestuia.

ONU 2

Site-ul a fost dezvoltat de către studenții de la CoderDojo Chișinău cu ajutorul mentorilor voluntari YOPESO și arată modul în care pot fi respectate standardele internaţionale de accesibilitate. CoderDojo este o inițiativă educaţională în domeniul IT destinată copiilor şi tinerilor şi realizată gratuit în R. Moldova de YOPESO.

Asociația Nevăzătorilor din Moldova şi Asociația Motivație au contribuit la promovarea conceptelor de accesibilitate prin expertiză și testarea programelor şi edificiilor de către voluntarii ambilor asociaţii ce îşi pot împărtăşi expertiza fiind contactaţi prin intermediul www.accesibility.md.

Sursa: UN Moldova