Să trăim ca-n Europa!

Orașul din R. Moldova cu 14 FRAȚI în România: Proiecte de circa patru milioane de lei, realizate cu sprijin de peste Prut

Orașul din R. Moldova cu 14 FRAȚI în România: Proiecte de circa patru milioane de lei, realizate cu sprijin de peste Prut

04/09/2020
|
0 Comments
|

Are acorduri de înfrățire cu localități din diferite state ale lumii, inclusiv Italia, Slovacia, Franța, Polinia, Ungaria, Ucraina și chiar Republica Coreea, dar cei 14 „frați” din România îi „mângâie sufletul” și îl ajută să-și rezolve problemele.

Este vorba despre orașul Ialoveni din inima R. Moldova care a semnat primul acord de înfrățire încă în 2001 cu localitatea Topraisar din judeţul Constanţa și de atunci s-a tot îmbogățit cu relații pe malul drept al Prutului.

Astăzi, primarul de Ialoveni, Sergiu Armașu, face bilanțul – circa patru milioane de lei ajutor venit de peste Prut sau din UE, dar tot prin intermediul înfrățirilor cu localități din România.

„Nu am stat să calculez exact, au fost și bani, dar și bunuri, cum ar fi o ambulanță dodată cu toate cele necesare, 100 de biciclete… Ajutorul s-ar ridica la patru milioane de lei, dar suntem în negocieri pentru alte proiecte cu orașului Ineu din județul Arad, dar și cu Primăria Chișineu Criș din același județ, care a aprobat deja 100 de mii de euro pentru Ialoveni”, a declarat primarul Armașu pentru Ziarul NAȚIONAL.

Primarul de Ialoveni ne-a vorbit despre acordul de înfrățire cu orașul Buftea, județul Ilfov, semnat pe 1 decembrie 2017, de Ziua României, care a adus la scurt timp o investiție de două milioane de lei în oraș – un trenuț cu care sunt plimbați gratuit copiii din Ialoveni, construcția unei boxe pentru acesta, precum și multe vizite reciproce la nivel de administrații ale celor două orașe.

Totodată, cu 200 000 de lei oferite de municipiul Pașcani din județul Iași, primăria Ialoveni a construit recent trotuarul din centrul orașului.

Înfrățirea cu Tomești, o comună din județul Iași, a bifat o premieră în R. Moldova – orașul Ialoveni este prima localitate din Republica Moldova care face parte din Asociația Meetjesland-Moldova, o colaborare transfrontalieră moldo-româno-belgiană, care a adus localității din R. Moldova acum trei ani o ambulanță dotată cu echipamentul necesar pentru acordarea primului ajutor medical în situații excepționale, care a fost transmisă Substației Asistență Medicală Urgentă Ialoveni.

Ambulanța a fost donată de către Primăria orașului Eeklo, Regatul Belgiei, grație relațiilor de prietenie între Primăria Ialoveni și Primăria comunei Tomești.

Totodată, în anul trecut, 100 de bicilete au fost împărțite copiilor din Ialoveni, donația venind de la aceeași Asociație.

Tot grație acestei colaborări transfrontaliere, o delegație din Ialoveni, inclusiv copii talentați, a participat în anii trecuți, în contextul Zilelor Europei, la evenimentele internaționale, desfășurate cu susținerea Asociației Meetjesland-Moldovie, în regiunea Flandra din Belgia, dar și la Centrul de Mediere și Securitate Comunitară din Moldova de dincolo de Prut.

În anul 2019, o altă delegație a orașului Ialoveni, condusă de Sergiu Armașu, primarul localității, a participat la Concursul Internațional Interdisciplinar „Cupa Crișului”, ediția a XL-a, care s-a desfășurat în orașul Chișineu-Criș, România, cea mai veche competiție din țara vecină destinată elevilor. La competițiile sportive desfășurate în aer liber au participat elevi din șase țări și 14 județe din România. Tinerii din Ialoveni au demonstrat o pregătire bună la competițiile de baschet, clasându-se pe locul doi. Iar lucrările elevilor Școlii de Arte și Centrului de Creație Ialoveni au fost expuse la expoziția internațională de artă plastică și fotografică „Sportul în imaginația copiilor”, cele mai bune lucrări fiind menționate cu diplome și medalii.

Recent, Agenția de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare RoAid a finalizat un studiu de fezabilitatea pentru iluminarea orașului Ialoveni, proiect care s-ar ridica la peste 460 de mii de euro și care își caută, pe moment, finanțatorii.

Astăzi, la intrarea în orașul Ialoveni se înalță o troiță, drept mărturie a legăturilor de suflet dintre localitățile de pe ambeșe maluri ale Prutului, care a fost adusă în dar localității din partea municipiului Pașcani, județul Iași, având următoarea inscripție: „Dragostea de neam și țară, respectul pentru morții noștri ne fac mai uniți, mai puternici și mai apreciați în lume”.

Orașul Ialoveni s-a înfrățit până în prezent cu următoarle localități din România: orașul Ineu din județul Arad, municipiul Pașcani din Iași, municipiul Toplița din județul Harghita, orașul Filiași din județul Olt, comuna Răducăneni din județul Iași, municipiul Galați din județul Galați, comuna Brebu din județul Prahova, municipiul Moreni din județul Dâmbovița, orașul Chișineu Criș din județul Arad, orașul Cugir din județul Alba, municipiul Medgidia din județul Constanța, comuna Tomeşti din județul Iași și comuna Topraisar din judeţul Constanţa.

 

SURSA:ziarulnational.md