Să trăim ca-n Europa!

Orașul belgian Leuven, desemnat Capitală Europeană a Inovării. În calitate de finalist, orașul Cluj-Napoca va primi un premiu de 100.000 de euro

Orașul belgian Leuven, desemnat Capitală Europeană a Inovării. În calitate de finalist, orașul Cluj-Napoca va primi un premiu de 100.000 de euro

25/09/2020
|
0 Comments
|

Orașul belgian Leuven a fost desemnat joi drept Capitala Europeană a Inovării 2020, în urma unei competiții cu alte cinci orașe finaliste, între care și orașul Cluj-Napoca.

Anunțul a fost făcut de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, în cadrul Zilelor Europene ale Inovării și Cercetării.

Orașul câștigător va primi titlul de “Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale. Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Inițial, Comisia Europeană a anunțat în luna august 12 orașe europene finaliste în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020, Cluj-Napoca fiind singurul oraș din România înscris în această competiție și unicul din Europa de Est care a ajuns în finală. Cele 12 orașe finaliste, prezentate în ordine alfabetică au fost următoarele: 1. Cluj-Napoca (Romania), 2. Espoo  (Finlanda), 3. Gent (Belgia), 4. Groningen (Țările de Jos), 5. Helsingborg (Suedia), 6. Leeuwarden (Țările de Jos), 7. Leuven (Belgia), 8. Linz (Austria), 9. Milano (Italia), 10. Reykjavik (Islanda), 11. Valencia (Spania), 12. Viena (Austria).

Ulterior, la începutul lunii septembrie, executivul european a anunțat lista celor șase mai bune șase finaliste: Cluj-Napoca, Espoo, Helsinborg, Leuven, Valencia și Viena. La momentul respectiv, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat că orașul este parte din hexagonul inovării în Uniunea Europeană.

Sursa: caleaeuropeana.ro