Să trăim ca-n Europa!

Oleg Serebrian: Partenerii germani aşteaptă stabilizarea situației în Moldova

Oleg Serebrian: Partenerii germani aşteaptă stabilizarea situației în Moldova

30/01/2016
|
0 Comments
|

„Partenerii germani aşteaptă stabilizarea situației în Republica Moldova pentru că la un moment dat părea că situația scapă de sub control. Toți îşi doresc o stabilizare, o claritate, reforme”, susține ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrean. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a declarat că Republicii Moldova i se solicită în permanență reforme în domeniul justiției şi libertate în mass-media, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului, faptul că cea mai mare putere europeană are în acest an preşedinția OSCE, pentru Republica Moldova este o şansă. Şi important este, şi aceasta e ceea ce spun partenerii germani, ca această şansă să fie utilizată şi de Chişinău. „Deci, să fie un drum cu două sensuri. Or, din păcate, anul 2016 poate fi un an destul de turbulent în sens politic în Republica Moldova şi atenția să fie mai curând axată pe probleme interne, de ordin politic, de ordin economic”, a notat ambasadorul.

Oficialul a declarat că, în opinia multor voci din Germania, în prezent societatea moldovenească vede undeva la periferie dosarul transnistrean. „Trebuie să fim de acord că dosarul transnistrean în acest an riscă să fie cumva într-un con de umbră, nu doar din cauza evenimentelor de la Chişinău, dar şi din cauza evenimentelor de la Tiraspol. Or, este un an electoral. Şi la Tiraspol este o schimbare de putere”, a menționat Oleg Serebrean.

„Conflictul transnistrean are multe chei în multe capitale, una din ele este şi Chişinăul, pentru că şi noi trebuie să avem un interes mai mare pentru acest dosar. Aceasta este ceea ce ni se reproşează uneori în Vest. Faptul că, preocupați poate prea mult în ultimii ani, pe de o parte, de dimensiunea europeană, pe de altă parte, de problemele de politică internă, ne-a scăpat atenției acest dosar de sensibilitate pentru toată Europa”, a menționat ambasadorul.

Potrivit lui, ar fi foarte bine Republica Moldova să reuşească să sensibilizeze Germania şi Germania, la rândul ei, să reuşească să scoată în evidență problema transnistreană, să nu fie cu desăvârşire uitată. Oleg Serebrean consideră că diferendul transnistrean, spre deosebire de alteconflicte din zona Mării Negre, este cel mai dezghețat.

Sursa: ipn.md