Să trăim ca-n Europa!

Ofertă UE pentru Londra:Posibilitatea de a suspenda ajutoarele sociale pentru europeni-surse Reuters

Ofertă UE pentru Londra:Posibilitatea de a suspenda ajutoarele sociale pentru europeni-surse Reuters

29/01/2016
|
0 Comments
|

UE ar putea oferi Londrei un nou instrument de tip “frână de urgenţă” pentru reducerea numărului de europeni stabiliţi în Marea Britanie, au declarat pentru Reuters surse apropiate negocierilor.Românii care lucrează deja în Albion nu vor fi afectaţi.

Propunerea ar oferi oricărui stat membru dreptul de a suspenda beneficiile sociale pentru noii veniţi din UE pe o perioadă de până la patru ani. Pentru a primi acordul UE în acest sens, statul membru în cauză va trebui să demonstreze că sistemul său de asistenţă socială este supus unei presiuni excesive.

Aceasta a fost una dintre principalele solicitări ale premierului britanic, David Cameron, dar şi una dintre cele mai controversate. Mulţi lideri UE se tem că ar putea fi încălcate drepturile cetăţenilor europeni prevăzute în tratatele Uniunii.

Propunerea ar putea fi considerată drept o victorie a premierului britanic în faţa Bruxellesului şi i-ar putea oferi un motiv pentru a pleda pentru rămânerea Marii Britanii în UE în campania pentru referendum.

Potrivit surselor Reuters, Cameron va trebui însă să-i convingă pe liderii europeni că venirea cetăţenilor europeni în Marea Britanie în ultimii 12 ani ar justifica aplicarea “frânei de urgenţă”.

Românii care lucrează deja în Marea Britanie n-ar fi afectaţi

Liderii mai multor state est-europene, ai căror cetăţeni au plecat în Marea Britanie pentru a munci, ar urma să sprijine o măsură care ar viza reducerea numărului de europeni ajunşi în această ţară.

Măsura nu îi va afecta pe românii, polonezii şi alţi europeni care deja muncesc în Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al premierului Cameron nu a dorit să comenteze propunerea. Sursele Reuters spun că propunerea nu este definitivă.

David Cameron discută vineri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, duminică. În cazul în care discuţiile decurg bine, un draft privind pachetul de reforme ar putea apărea chiar săptămâna viitoare, în vederea unui eventual acord la reuniunea şefilor de stat şi de guvern, din 18 şi 19 februarie.

Cartonaş roşu împotriva legislaţiei europene

Sursele citate de Reuters susţin că restul pachetului de reforme este aproape gata şi totul depinde de discuţiile de vineri şi duminică. În eventualitatea unei înţelegeri, Donald Tusk va trimite imediat propunerile de reformă celorlalte 27 de guverne UE pentru a rezolva ultimele dezacorduri în următoarele două săptămâni înainte de summit.

Pachetul include şi un mecanism care va permite ţărilor care nu au adoptat moneda euro, printre care şi Marea Britanie, să pună în discuţie decizii ale celor 19 state membre, pe care le-ar putea considera discriminatorii pentru non-membrii zonei euro.

Totuşi, Londra nu va primi un drept de veto împotriva deciziilor zonei euro. Marea Britanie a spus că nu doreşte un astfel de drept, ci doar să apere interesele City-ului londonez.

De asemenea, în draft se va regăsi “un cartonaş roşu”, care le va permite parlamentelor naţionale să blocheze legislaţia europeană.

Negociatorii susţin că niciuna dintre propunerile din pachetul de reforme nu necesită o modificare imediată a tratatelor europene.

Sursa: euroactiv.ro