Să trăim ca-n Europa!

Obiectivul strategic al României este integrarea europeană a R. Moldova, susține Premierul român

Obiectivul strategic al României este integrarea europeană a R. Moldova, susține Premierul român

27/02/2018
|
0 Comments
|

Dezvoltarea relațiilor modo-române reprezintă o prioritate majoră a Guvernului României, iar obiectivul strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută astăzi de către Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, transmite MOLDPRES.

Cei doi oficiali au anunțat că, în cadrul întrevederii, s-a discutat despre relațiile bilaterale, proiectele comune, aprofundarea parteneriatelor, implementarea reformelor și a agendei europene.

„Această vizită este foarte importantă, întrucât România a fost și rămâne cel mai consecvent susținător al țării noastre în implementarea agendei de reforme. Discuția de azi a fost constructivă și sinceră. Am vorbit despre acordarea sprijinului necesar în continuarea proiectelor bilaterale. De asemenea, am comunicat despre situația internă și am apreciat nivelul înalt al relațiilor bilaterale, calificându-le drept excelente”, a spus Filip.

Prim-ministrul moldovean a anunțat că, în cadrul discuțiilor bilaterale, s-a decis organizarea unei ședințe comune a Guvernelor moldo-române la Chișinău, care urmează să aibă loc în prima jumătate a acestui an.

„La fel, am salutat venirea pe piața națională a băncii Transilvania din România și a Transgaz România. Pentru noi, securitatea energetică este extrem de importantă, deoarece în așa mod vom diversifica sursele de import al gazelor naturale. Am discutat și despre construcția podurilor dintre cele două state, am mulțumit pentru microbuzele de transportare a elevilor, renovarea grădinițelor, bursele oferite tinerilor și alte multiple proiecte. Apreciem mult sprijinul material oferit de România, mă refer inclusiv la împrumutul de 150 mln de euro. Remarc și schimbul comercial dintre cele două state, România fiind principalul investitor în Republica Moldova. Sunt sigur că cooperarea noastră va fi și mai bună, iar scopurile comune vor fi atinse”, a afirmat Pavel Filip.

La rândul său, oficialul român a remarcat că relația dintre cele două state este una specială, întrucât Republica Moldova este un partener important pentru România.

„Mă bucur să mă aflu pentru prima oară la Chișinău. Este prima vizită în calitate de Prim-ministru, fapt care arată atașamentul meu față de R. Moldova. Astăzi am avut mai multe discuții substanțiale despre proiectele în derulare și agenda europeană a R. Moldova. Un subiect important a fost extinderea gazoductului Iași – Ungheni până la Chișinău, fapt prin care România își reconfirmă rolul său de partener major. Țara mea își dorește să sporească investițiile în R. Moldova, de aceea salutăm progresele înregistrate în proiectele energetice, mă refer inclusiv la apariția Transgaz România pe piața de aici. Vom investi în continuare în educație, cultură, sfera financiară, economie pentru binele cetățenilor. Totodată, salutăm organizarea ședinței comune a celor două Guverne, unde vom discuta despre proiectele comune și agenda bilaterală”, a menționat Viorica Dăncilă.

Premierul României, Viorica Dăncilă, efectuează astăzi o vizită oficială la Chișinău. Aceasta va avea o întâlnire și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu. Viorica Dăncilă a fost învestită în funcție la sfârșitul lunii trecute, după ce fostul Prim-ministru, Mihai Tudose, și-a dat demisia.
Sursa: moldpres.md