Să trăim ca-n Europa!

Obama l-a sunat pe Cameron: Rămâneţi în UE

Obama l-a sunat pe Cameron: Rămâneţi în UE

03/02/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a implicat în dezbaterea intensă referitoare la relaţia Marii Britanii cu UE, spunându-i premierului David Cameron că ar fi bine ca ţara să rămână în blocul comunitar.

În cadrul unei convorbiri telefonice, liderul de la Casa Albă a reafirmat, marţi, “sprijinul constant al SUA pentru o Mare Britanie puternică într-o Uniune Europeană puternică”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de Euractiv.com.

Intervenţia lui Obama vine pe fondul tentativelor lui David Cameron de a obţine concesii din partea Bruxellesului, înaintea referendumului din iunie privind rămânerea Marii Britanii în UE.

Washingtonul a sprijinit întotdeauna Marea Britanie pentru a juca un rol central în cel mai mare bloc economic din lume, avertizând că “relaţia specială” ar putea fi pusă în pericol în cazul în care Marea Britanie decide să părăsească UE.

Şi Cameron este pentru rămânerea în UE, dar a cerut o serie de reforme, pentru a-i împăca pe unii eurosceptici din Partidul Conservator.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a venit cu o serie de propuneri, iar premierul britanic a declarat că acestea reprezintă “un progres real”.

Propunerile includ o “frână de urgenţă” (blocarea accesului europenilor la beneficiile sociale timp de patru ani), protecţie pentru statele non-euro şi “cartonaşul roşu” – un sistem de permite unui grup de parlamente naţionale să blocheze legislaţia europeană.

Dar euroscepticii britanici au respins aceste propuneri, apreciind că nu au nicio valoare, în timp ce unele state membre se tem că i se fac prea multe concesii premierului britanic.

Cameron s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecut cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, însă nu s-a ajuns la o înţelegere fermă înainte de summit-ul şefilor de stat şi de guvern din 18-19 februarie.

“A fi sau a nu fi împreună, aceasta este întrebarea la care trebuie să se răspundă nu numai de poporul britanic la referendum, ci şi ceilalţi 27 de membri ai UE, în următoarele două săptămâni”, a scris Tusk în scrisoarea adresată liderilor UE, după discuţiile cu David Cameron.

El i-a avertizat pe liderii europeni că este mai este “mult de muncă” înainte de a ajunge la un acord.

Diplomaţii europeni se reunesc la Bruxelles, vineri, când vor începe negocierile finale înainte de summit.

În aceeaşi zi, Cameron va vizita Polonia şi Danemarca, iar săptămâna viitoare va discuta, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel referitor la solicitările sale privind reforma UE.

Cea mai controversată propunere avansată de Tusk este cea privind blocarea accesului la beneficiilor sociale pentru o perioadă de până la patru ani – “frâna de urgenţă”. Măsura ar urma să fie aplicată de toate statele UE, nu numai de Marea Britanie.

Secretarul ceh de stat pentru afaceri europene, Tomas Prouza, a declarat că “frâna de urgenţă” este acceptabilă, o poziţie moderată faţă de temerile iniţiale ale statelor central şi est-europene privind o discriminare a cetăţenilor lor care muncesc în Marea Britanie.

Sursa: euroactiv.ro