Să trăim ca-n Europa!

Obama cere NATO să sprijine Europa de Est, inclusiv România

Obama cere NATO să sprijine Europa de Est, inclusiv România

25/04/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele american Barack Obama a declarat, luni, că lumea are nevoie de o “Europă puternică şi unită”. El a cerut NATO să sprijine Europa de Est, inclusiv România.

Într-un discurs susţinut la Hanovra, în Germania, liderul de la Casa Albă a mai declarat că Vechiul Continent trebuie să fie “prosper şi democratic”.

“O Europă unită rămâne o necesitate pentru noi toţi”, a precizat Barack Obama, aflat într-o vizită de două zile în Germania, scrie AFP, preluată de L’Express.

“Poate aveţi nevoie de cineva din exterior, aşa ca mine, care să vă reamintească progresele pe care le-aţi făcut”, a spus el, înainte de se a întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande, premierul britanic David Cameron şi premierul italian Matteo Renzi.

Principalele mesaje ale preşedintelui SUA pentru Europa:

pledoarie pentru integrare: Obama a susţinut că statele au “mai mult succes și sunt mai sigure atunci când integrează oameni din toate mediile și credinţele”, referindu-se în discursul său şi la musulmani.
El a atras atenţia asupra fragilizării Europei care se confruntă cu numeroase provocări ce reprezintă o sursă de îngrijorare tot mai mare pentru administrația SUA: eventualitatea unui “Brexit”, criza refugiaţilor care alimentează populismul, amenințarea organizației teroriste Statul Islamic, situaţia încă volatilă din Ucraina sau problemele economice.

sprijinirea Europei de Est:”Europa a avut uneori un sentiment de automulţumire cu privire la propria apărare”, a declarat Obama, cerând tuturor statelor membre NATO “să-şi asume responsabilitatea” în acest sens.

“Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-și aducă întreaga contribuție la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Şi acest lucru nu se întâmplă întotdeauna”, a spus Obama.

Preşedintele american a subliniat faptul că NATO ar trebui “să sprijine” aliaţii din Europa de Est: Polonia, România şi ţările baltice, în faţa agresiunii ruse.

Barack Obama a precizat că va relua acest mesaj şi la summitul NATO de la Varşovia, din iulie.

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, în România

Oficialul NATO efectuează o vizită în România. El s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, şi a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis.

În cadrul întâlnirii cu şeful diplomaţiei române, Alexander Vershbow a mulţumit României pentru contribuţiile în teatrele de operaţii şi pentru implicarea activă în evaluările aliate pe tema consolidării apărării colective şi a flancului estic al NATO.

Totodată, el a apreciat “sprijinul constant al României pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi hotărârea autorităţilor române de a asigura resursele necesare domeniului apărării”, potrivit unui comunicat MAE.

La finalul întrevederii cu Mihnea Motoc, oficialul NATO a declarat că este “foarte importantă intensificarea posturii de apărare și descurajare împotriva tuturor amenințărilor” cu care se confruntă aliaţii.

Am stabilit că ne trebuie o abordare de 360 de grade, pentru că avem foarte multe provocări și amenințări cu care ne confruntăm, atât pe flancul estic, pe care Rusia încearcă să schimbe unele dintre granițele deja existente, și de asemenea pe flancul sudic, unde ne confruntăm cu probleme legate de extremism, terorism, a precizat Alexander Vershbow, într-o declarație de presă comună cu ministrul român, relatează Agerpres.

La rândul său, Motoc a spus că România este încrezătoare că inițiativele privind o prezență aliată consolidată, rotațională și cvasipermanentă, vizând toate domeniile operaționale – terestru, naval și aerian -, în flancul estic și regiunea Mării Negre se vor regăsi în documentele summitului NATO de la Varșovia.

Două avioane F 22 Raptor, pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu

F 22 Raptor este unul dintre cele mai performante avioane de luptă din lume, ce nu poate fi detectat de radare.

Cele două avioane, venite din Marea Britanie, vor staționa pe aeroport câteva ore. Ele au fost aduse în România într-un exercițiu de imagine și într-o acțiune de intimidare, ca răspuns la acțiunile Rusiei din ultimele luni, potrivit Digi 24.

Laurian Anastasof, şeful Forţelor Armate Române, a declarat, luni, că armata română a ridicat, anul acesta, de patru ori avioane militare, întrucât piloţii ruşi s-au apropiat prea mult de spaţiul aerian al României.

În 2015 au fost 100 de astfel de situaţii asemănătoare.

Sursa: euroactiv.ro