Să trăim ca-n Europa!

O misiune FMI va sosi în Moldova în februarie

O misiune FMI va sosi în Moldova în februarie

04/12/2016
|
0 Comments
|

O misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional va sosi în Republica Moldova în februarie 2017. Despre aceasta s-a anunţat la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu Ivanna Vladkova-Hollar, şefa misiunii de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat în vizită în Republica Moldova.

Premierul a comunicat în context că, după semnarea Acordului cu FMI, şi UE a deblocat finanţarea pentru Republica Moldova. Astfel, până la finele acestui an Moldova va primi 45 de milioane de euro pentru suport bugetar, iar în perioada următoare încă 100 de milioane de euro – susţinere macrofinanciară, implicit 40 de milioane sub formă de grant. Premierul a specificat că, pe lângă accesul la finanţare, Acordul cu FMI este şi un certificat de încredere, iar Guvernul este acum şi mai mobilizat, şi mai determinat să continue implementarea reformelor.

În acest scop, a fost elaborată o agendă de reforme prioritare până în anul 2018. Pavel Filip s-a referit în mod special la reforma sistemului de pensii. De asemenea, a vorbit despre reforma administraţiei publice, care are drept obiectiv crearea unei administraţii publice mai suple, dar cu competenţe mai bune şi mai bine remunerată.

Ivanna Vladkova Hollar a menţionat că FMI susţine aceste reforme, în principiu, dar este necesar de elaborat o viziune mai detaliată care să fie discutată în cadrul primei evaluări de program. Şefa misiunii FMI a apreciat eforturile Ministerului Finanţelor şi ale Băncii Naţionale a Moldovei în stabilizarea situaţiei în sectorul financiar, menţionând că urmează să fie luate şi alte măsuri şi aceste acţiuni trebuie continuate.

Sursa: IPN.MD