Să trăim ca-n Europa!

Nu se pune problema suspendării regimului de vize cu UE, eurodeputat

Nu se pune problema suspendării regimului de vize cu UE, eurodeputat

10/01/2018
|
0 Comments
|

Eurodeputatul Andi Cristea a declarat pentru TVR Moldova că nu se pune problema suspendării regimului de vize cu UE. Afirmația vine în contextul unui Raport al Comisiei Europene cu privire la mecanismul de suspendare a regimului de vize, în care se arată că situaţia în Republica Moldova este îngrijorătoare şi se atestă un declin evident în ceea ce priveşte angajamentele, transmite IPN.

Europarlamentarul a subliniat că Raportul este o constatare a Comisiei Europene cu privire la îndeplinirea condiţiilor regimului liberalizat de vize de către Republica Moldova. Condiţiile nu au un termen de implementare şi reformele trebuie realizate continuu.

Potrivit openmediahub.com, Republica Moldova şi Ucraina – primii şi ultimii parteneri estici ai UE care au primit dreptul de a călători liber pentru cetăţenii lor, sunt îndemnate să ia „acţiuni imediate” pentru accelerarea reformelor, inclusiv măsuri anticorupţie şi împotriva spălării banilor.

Comisia Europeană avertizează că lipsa de progres, mai ales în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, pune în pericol îndeplinirea cerinţelor şi solicită asigurarea independenţei Autorităţii Naţionale de Integritate şi Agenţiei de recuperare a activelor criminale. Totodată, în raport se arată că s-au înregistrat mici îmbunătăţiri în domeniul securităţii şi al ordinii publice.

De la ridicarea vizelor în aprilie 2014, peste 980 de mii de cetățeni moldoveni au efectuat în total 2,7 milioane de călătorii în UE.

Sursa: ipn.md