Să trăim ca-n Europa!

Noul plan al Poloniei și Ungariei: înființarea băncii de dezvoltare de la Vișegrad

Noul plan al Poloniei și Ungariei: înființarea băncii de dezvoltare de la Vișegrad

04/01/2018
|
0 Comments
|

Polonia poartă discuţii cu Ungaria pentru înfiinţarea unei bănci regionale de dezvoltare destinată stimulării investiţiilor în infrastructura din Europa Centrală şi intenţionează să implice şi Slovacia şi Cehia în acest proiect, informează EU Observer, citând Reuters.

Propunerea a fost lansată miercuri în cadrul întrevederii, la Budapesta, dintre premierii Ungariei și Poloniei, Viktor Orban, respectiv Mateusz Morawiecki.

“Am discutat despre o bancă de dezvoltare pentru ţările grupului de la Vişegrad. Ne putem permite o bancă care să sprijine dezvoltarea infrastructurii în regiune” a declarat Morawiecki la finalul vizitei sale la Budapesta, referindu-se la cele patru state din Europa Centrală care formează grupul de la Vişegrad – Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

“I-am confirmat premierului Orban că suntem foarte interesaţi. Dacă cehii şi slovacii vor răspunde pozitiv putem înfiinţa rapid această bancă”, a mai spus Morawiecki, fără a oferi alte detalii, scrie Digi24.

În cadrul întâlnirii lor de miercuri, Orban și Morawiecki au căzut de acord că Ungaria și Polonia trebuie să aibă o mai mare influență în ceea ce privește viitorul continentului european.

De altfel, Ungaria a promis că va sprijini Polonia pentru ca Uniunea Europeană să nu o poată sancționa în virtutea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, a cărui procedură a fost activată de către Comisia Europeană la finalul anului trecut, executivul european constatând, după doi ani de discuții cu guvernul de la Varșovia, că Polonia prezintă riscuri majore în încălcarea statului de drept și a democrației.

Sursa:caleaeuropeana.ro