Să trăim ca-n Europa!

Noul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică, fondat cu suportul UE

Noul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică, fondat cu suportul UE

26/08/2020
|
0 Comments
|

Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a fost inaugurat în săptămână curentă la Chișinău. Acesta a fost creat cu sprijinul financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic.

Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică este primul de acest gen în domeniul sănătății publice din țară. Centrul corespunde cerințelor moderne de comunicare, fiind utilizat cu echipamente performante, sisteme audio și video, computere, fapt ce va permite implementarea rapidă și eficientă a măsurilor de răspuns la urgențele de sănătate publică la nivel teritorial și național, organizarea ședințelor operative în regim online, a teleconferințelor, colectarea și monitorizarea în timp real a datelor epidemiologice.

Prezent la evenimentul de inaugurare, Prim-ministrul Ion Chicu a subliniat: „Lansarea Centrului a fost condiționată de necesitatea perfecționării sistemului național de răspuns la urgențele de sănătate publică, o măsură stringentă, mai ales acum, când suntem puși în fața pandemiei COVID-19. Noul coronavirus a afectat viața economică și socială la nivel mondial, de aceea eforturile trebuie conjugate, iar acțiunile întreprinse trebuie să fie operative și să genereze un răspuns imediat pentru protecția sănătății populației”.

„În aceste vremuri de criză, Uniunea Europeană susține Republica Moldova în implementarea unui sistem de reacție și de gestionare a răspunsului la situații de urgență. Acest suport este posibil grație inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate”, prin intermediul căreia UE oferă asistență țărilor din Parteneriatul Estic în combaterea pandemiei COVID-19. Scopul final este de a contribui la salvarea vieților și protejarea sănătății oamenilor, precum și la contracararea consecințelor acestei pandemii”, a spus Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, Dr Hans H. Kluge, directorul regional al Biroului regional OMS pentru Europa a salutat evenimentul de la Chișinău: „Prin inaugurarea Centrului, Republica Moldova face încă un pas concret în ceea ce privește îmbunătățirea eforturilor de coordonare și răspuns la pandemia COVID-19 atât la nivel național, cât și internațional. Centrul va permite accesul la date în regim real pentru a monitoriza epidemiile și situațiile de risc, a informa deciziile, a evalua riscurile pentru sănătate publică, a iniția măsurile de control și pentru a argumenta implementarea intervențiile rapide de răspuns”.

Noul centru va asigura o mai bună comunicare cu organizațiile internaționale, precum Organizația Mondială a Sănătății, Centrul European pentru Controlul Bolilor, Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta.

Inaugurarea Centrului operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică face parte din răspunsul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății la pandemia COVID-19. La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane EURO pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic.

Foto credit: OMS