Să trăim ca-n Europa!

Nicu Popescu: „Povestea de succes” a Moldovei în relația cu UE s-a transformat într-un eșec

Nicu Popescu: „Povestea de succes” a Moldovei în relația cu UE s-a transformat într-un eșec

09/09/2015
|
0 Comments
|

Analistul politic de la Institutul European pentru Studii de Securitate, Nicu Popescu, nu are prognoze optimiste pentru Moldova. El a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre faptul că țara noastră se apropie inevitabil de alegeri anticipate.
Elitele politice de la Chișinău au pierdut acea dinamică foarte pozitivă care propulsa Republica Moldova într-o direcție bună până acum câțiva ani. Dar, din cauza unui eșec complet în politica internă, modul cum și-au gestionat relațiile principalii actori politici de la Chișinău, atât din guvernare, cât și din opoziție, a dus la cel mai spectaculos eșec al unei dinamici care, de altfel, a fost pozitivă timp de mai mulți ani, însă a ajuns să se îngloade în ambițiile și practicile politice locale”, a spus Nicu Popescu.

Conform expertului, între 2010 și 2013, Moldova înregistra cea mai dinamică economie în Europa. „Aceste realizări au fost fenomenale. Într-adevăr ele se datorau, în mare parte, asistenței externe pe care Republica Moldova a primit-o din Occident.Însă acest potențial de dezvoltare s-a lovit destul de brutal și brusc de modul cum a fost gestionată prost politica internă care nu a dus, pur și simplu, la creșterea corupției, ci la o capturare integrală a statului de către niște interese politice obscure”, a mai adăugat Popescu.

Analistul spune că Republica Moldova „se mişcă treptat-treptat spre alegeri anticipate, care ar reseta modul cum este guvernată Republica Moldova”. „Nu este exclus că guvernarea va încerca să răspundă presiunii populare prin câteva demisii formale, însă nu cred că acest lucru va schimba dinamica politică. Pentru că este clar că problema cetăţenilor Republicii Moldova nu este cu guvernatorul Băncii Naţionale sau cu un ministru sau altul, ci cu metodele de guvernare care deocamdată par să rămână neschimbate”, crede Nicu Popescu.

Sursa: agora.md