Să trăim ca-n Europa!

NATO va trimite avioane de supraveghere în Turcia

NATO va trimite avioane de supraveghere în Turcia

28/12/2015
|
0 Comments
|

Decizia vine în cadrul ajutorului promis la începutul lunii decembrie pentru a asigura securitatea Turciei.

Avioanele Alianței Nord-Atlantice vor ajuta Ankara să-și protejeze spațiul aerian, potrivit unui anunț al Guvernului german, relatează Le Point, citând AFP.

“Este prevăzut un transfer provizoriu de avioane de recunoaștere AWACS de la baza Geilenkirchen, vestul Germaniei, către baza Konya”, în sudul Turciei, potrivit unei note a Ministerului Apărării de la Berlin, consultată de agenția franceză de presă.

În acest text, adresat Comisiei de apărare din Bundestag, ministerul amintește că Berlinul furnizează NATO “30% din personalul” celor 17 AWACS staționate la Geilenkirchen, considerate “ochii NATO din cer”.

Cu toate că această decizie implică trimiterea de soldați germani în străinătate, Guvernul nu intenționează să ceară avizul Bundestagului, pe motiv că este vorba de un simplu ajutor pentru supravegherea spațiului aerian și nu de o ofensivă armată, se arată în nota Ministerului Apărării.

Decizie contestată în Germania

“Guvernul trebuie să informeze imediat Bundestagul cu privire la detaliile acestei misiuni, în special cu privire la sarcinile specifice atribuite acestor aeronave și la destinația datelor colectate”, a cerut, duminică, responsabilul pe probleme de apărare al Verzilor, Tobias Lindner, potrivit Bild.

Sahra Wagenknecht, vicepreședinte al formațiuni radicale de stânga Die Linke, a apreciat drept “extrem de periculoasă” trimiterea avioanelor de supraveghere în Turcia și a solicitat un vot în Bundestag, acuzând sprijinul german pentru forțele turce de securitate, care “ucid numeroși kurzi”.

Președintele Comisiei de apărare din Bundestag, social-democratul Wolfgang Hellmich, a apreciat drept “un pic curios” momentul ales pentru acest anunț, în condițiile în care parlamentarii sunt în vacanță.

Trimiterea avioanelor AWACS, momentan nefiind anunțat numărul exaxt, se înscrie în cadrul ajutorului promis la începutul acestei luni de către Alianță “pentru asigurarea securității Turciei”, urmare a conflictelor de la frontierele sale, din Irak și Siria.

Sursa: euroactiv.ro