Să trăim ca-n Europa!

NATO solidară cu Turcia, Putin amenință, Steinmeier face apel la calm

NATO solidară cu Turcia, Putin amenință, Steinmeier face apel la calm

25/11/2015
|
0 Comments
|

Doborârea unui avion militar rus de către Turcia a tensionat relațiile dintre Moscova și Ankara. Ministrul german de Externe Steinmeier a făcut apel la calm.
Șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier a cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere. La Berlin el a spus că a avut loc un “incident serios”, care periclitează eforturile internaționale de rezolvare a conflictului sirian. “Aceasta poate însemna nu doar un pas înapoi în detensionarea situației, ci și destrămarea licărului de speranță pe care abia am reușit să-l creăm.” Steinmeier a cerut Rusiei și Turciei să arate că sunt conștiente de responsabilitatea care le revine și să inițieze dialogul direct. “Sper că în ambele capitale domnesc reținerea și rațiunea”, a spus ministrul german de Externe. “Multe depind acum de reacțiile de la Moscova și Ankara.”

NATO, solidară cu Turcia
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat la rândul său cu privire la o nouă escaladare a tensiunilor. “Sper că Ankara și Moscova vor relua contactele și fac apel la liniște”, a spus Stoltenberg după o reuniune specială a Consiliului NATO, solicitată de Turcia. “Diplomația și reținerea sunt importante pentru a readuce lucrurile sub control.”
Stoltenberg a confirmat că informațiile deținute de NATO arată că avionul militar rus ar fi încălcat într-adevăr spațiul aerian turc. “Informațiile primite de la alți aliați par să confirme ceea ce am aflat de la Turcia”. Stoltenberg a insistat că și-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea în ceea ce privește misiunile militare rusești în apropierea granițelor NATO. Rezultatul nefericit arată cât de importante sunt discuțiile în prealabil pentru a evita astfel de incidente.
Președintele rus Vladimir Putin a numit autoritățile turce drept “complici ai terorismului”. Atacul aviației turce ar fi “o lovitură pe la spate”, a spus șeful de la Kremlin în direct la televiziune. “Nu vom permite ca astfel de acte să rămână nepedepsite”, a avertizat Putin la Soci. El a amenințat conducerea de la Ankara cu “consecințe serioase” pentru acest incident. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și-a anulat vizita pentru mâine la Istanbul.

Avertismente ignorate
Susținerea Rusiei pentru guvernul sirian afectează relațiile Moscovei cu Ankara. Turcia se opune regimului lui Bashar al-Assad. Aviația militară rusă în susține însă pe Assad prin atacarea pozițiilor rebelilor sirieni.
Două avioane turcești de tip F16 au atacat un aparat rusesc Suchoi Su-24 la regiunea de graniță turco-siriană Hatay. Armata turcă a anunțat că aparatul rus a ignorat în cinci minute zece avertismente date de avioanele turcești. Rebelii sirieni au anunțat pe Twitter că unul dintre piloții ruși ar fi murit în timp ce încerca să se parașuteze într-o regiune sub control guvernamental.
Urmări serioase asupra relațiilor turco-rusești

Putin a insistat că misiunea avionului rus îi viza pe teroriștii din Siria și nu a reprezentat absolut niciun pericol pentru Turcia. Avioanele turcești l-ar fi atacat la un kilometru în interiorul teritoriului sirian. Locul prăbușirii este la patru kilometri pe teritoriul sirian. “Incidentul tragic va avea urmări serioase asupra relațiilor ruso-turcești”, a anunțat Putin la o întâlnire cu regele Abdullah al doilea al Iordaniei. Putin a criticat dur demersul Turciei de a convoca o reuniune de urgență a NATO, în loc să ia direct legătura cu Rusia pentru a lămuri problema.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a apărat reacția aviației militare turcești. Turcia a avertizat în mai multe rânduri că nu permite violarea spațiului său aerian. Protejarea acestor granițe reprezintă “atât dreptul nostru internațional, cât și obligația noastră națională”. În octombrie, avioane de luptă rusești violaseră spațiul aerian al Turciei.

Sursa: DW.com