Să trăim ca-n Europa!

NATO își extinde prezența în România în contextul tensiunilor cu Rusia

NATO își extinde prezența în România în contextul tensiunilor cu Rusia

15/06/2016
|
0 Comments
|

NATO își va spori prezența în România, ca parte a măsurilor de reasigurare care sunt luate de către Alianța Nord-Atlantică în semn de răspuns la acțiunile Rusiei din Ucraina, transmite DPA.

“Țările noastre se confruntă cu provocări fără precedent privind securitatea. Vom lua măsuri privind o prezență corespunzătoare pentru regiunea de sud-est, cu elemente terestre construite în jurul unei brigăzi multinaționale”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre.

România s-a oferit să pună la dispoziție o bază pentru această brigadă, care ar avea în jur de 5.000 de militari și care “ar organiza și facilita activitățile NATO în regiune în privința exercițiilor și a măsurilor de asigurare”, a mai spus Stoltenberg.

Țara noastră ar urma să conducă această brigadă, propunerea României fiind, în prezent, discutată, iar detaliile “decise mai târziu”, după cum a adăugat Stoltenberg.

Și premierul român Dacian Cioloș a cerut în trecut o “prezență extinsă a NATO” la Marea Neagră.

NATO depune eforturi pentru a-și consolida întreg flancul estic, statele sale membre din regiune simțindu-se amenințate în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului Moscovei pentru separatiștii din estul Ucrainei, transmite Agerpres.

Măsurile vor amplifica, cel mai probabil, tensiunile cu Rusia, care a avertizat în mod repetat că extinderea NATO spre Est reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale.

“Nu căutăm o confruntare cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece. NATO va continua să își protejeze și să își apere toți aliații în fața oricărei amenințări”, a spus Stoltenberg, potrivit Reuters.

Sursa: euroactiv.ro