Să trăim ca-n Europa!

Natalia Gherman: Nu suntem pregătiți pentru înaintarea cererii de aderare la UE

Natalia Gherman: Nu suntem pregătiți pentru înaintarea cererii de aderare la UE

08/04/2015
|
Comments off
|

Nici Republica Moldova, nici Uniunea Europeană nu sunt pregătite pentru ca autoritățile de la Chișinău să depună cererea de aderare la UE. Declarația aparține viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman și a fost făcută în cadrul unui interviu în exclusivitate acordat Agenției de Presa Moldpres.

Sefa Serviciului Diplomatic din Moldova a mai mentionat, că ,,Cererea nu este un scop în sine, ci un instrument care ne pregătește pentru lansarea negocierilor de aderare. Cererea trebuie să fie depusă în momentul în care vom fi siguri că răspunsul va fi pozitiv. Atât ţara noastră, cât și UE trebuie să fie pregătite. La această etapă trebuie să ne pregătim un pic mai bine, să alegem cu maximă responsabilitate şi să coordonăm foarte bine momentul depunerii cererii, să analizăm împreună cu UE când este cel mai potrivit moment și atunci s-o facem. Sper că acest moment va veni foarte curând”.

Ministru MAEIE a explicat ce s-ar întâmpla dacă Republica Moldova ar înainta, totuși, cererea de aderare anul acesta. ,,Pentru mine și pentru colegii mei care suntem implicați în acest proces întotdeauna există exemplul Albaniei, care la un moment dat a transmit UE această cerere și a fost refuzată. Deci momentul important pentru lansarea negocierilor de aderare la UE a fost pierdut pentru minimum cinci ani pentru Albania. Asta pentru că atunci când răspunsul este unul negativ, nu se revine imediat la cazul acestei țări și bănuiesc că este nevoie de așteptat ceva timp până realitățile și reformele în această țară vor fi mult mai convingătoare”, a precizat Gherman.

Amintim, ca înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, mai mulți oficiali din partea Alianței de Guvernare au declarat, că Republica Moldova este pregătită să depună cerere de aderare la UE în 2015.

Mai multe detalii vedeți aici: http://www.moldpres.md/news/2015/04/08/15002326