Să trăim ca-n Europa!

Natalia Gherman, desemnată premier interimar al Republicii Moldova

Natalia Gherman, desemnată premier interimar al Republicii Moldova

22/06/2015
|
0 Comments
|

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a desemnat-o în funcția de premier interimar pe Natalia Gherman, ministru de externe în guvernul demisionar al lui Chiril Gaburici. Ea va asigura interimatul în fruntea guvernului până la învestirea unui nou executiv.

Adresându-se Cabinetului de Miniştri, șeful statului Nicolaie Timofti a declarat: “Aveţi în faţă, domnilor miniştri, o perioadă extrem de responsabilă pe care vă rog să o trataţi cu toată seriozitatea cuvenită. Starea de lucruri în instituţiile pe care le cârmuiţi trebuie menţinută în condiţii adecvate, pentru ca să nu se lase loc de nelinişte”.

La rândul ei, premierul interimar Natalia Gherman și-a exprimat speranta, că perioada de interimat să fie cât se poate de scurtă. “Sper ca această perioadă de interimat să fie cât se poate mai scurtă, cetăţenii au nevoie de o guvernare stabilă şi responsabilă pentru a continua reformele proeuropene şi a continua cursul de integrare europeană a Republicii Moldova”. Desemnând prioritățile pe perioada interimatului, Natalia Gherman s-a referit la necesitatea de a asigura continuitatea proceselor şi proiectelor demarate când Guvernul se se bucura de mandast deplin şi de asigurarea ordinii publice. “Cred că nu ar fi corect să declar obiective ambiţioase. Toate prerogativele şi atribuţiile sunt foarte clar definite în art. 71 al Legii cu privire la Guvern: să asigurăm funcţionalitatea tuturor instituţiilor în domeniile prioritare”, a spus ministrul de Externe.

Nicolae Timofti a anunţat că săptămâna viitoare va începe consultările cu fracţiunile parlamentare privind identificarea unui candidat pentru funcţia de premier. Parlamentul are la dispoziţie cel mult trei luni pentru numirea noului Guvern. Data limită este 12 septembrie.