Să trăim ca-n Europa!

Nagacevschi: Le-am spus să nu promoveze oameni compromiși. Ce s-a întâmplat la CSM e corporatism

Nagacevschi: Le-am spus să nu promoveze oameni compromiși. Ce s-a întâmplat la CSM e corporatism

29/07/2020
|
0 Comments
|

„Ce s-a întâmplat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este corporatism”. Este declarația ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, după ce la 28 iulie Consiliul a promovat în funcții mai mulți magistrați. Potrivit lui Nagacevschi, membrii CSM s-au întrunit cu „interse pentru promovarea anumitor candidaturi favorabile unui sau altui grup”.

Totodată, șeful de la Justiție a ținut să menționeze că ceea ce s-a petrecut la CSM „sunt niște lucruri urâte”.

„Din start le-am transmis un mesaj, chiar mesajul care a fost solicitat de PAS în cadrul flashmobului: să nu promoveze oameni care sunt compromiși. Eu sunt convins că ceea ce a fost promovat, reieșiind din masa informațională care a fost pusă la dispoziția membrilor CSM, era suficientă pentru ca să nu fie promovate asemenea persoane”, a desclarat ministrul Justiției în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Inițial, Nagacevschi a refuzat să de-a nume. Ulterior, acesta a menționat numele uneia dintre magistratele la care a făcut referire. 

„Eu nu vreau să dau nume, dumneavoatră pe toți îi știți… . Unul dintre numele sonore, pe care l-a numit și domnul prim-ministru, este doamna Chișcă-Doneva asupra căreia planează suspiciuni extrem de serioase”, a spus Fadei Nagacevschi.

Citește și: Judecătoarea care a luat decizia în cazul „Gemeni”, desemnată în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiţie

Întrebat ce crede că s-a întâmplat la CSM, Nagacevschi a răspuns clar: „Corporatism”.

„Corporativism. Știți? Când se grupează grupuri de interese pentru promovarea anumitor candidaturi favorabile unui sau altui grup. Niște lucruri urâte. Presupun că s-a sperat că e vacanță, sfârșit de iulie și nu va exista o așa atenței nici din partea politicienilor, nici din partea presei și se va trece așa, pe sub masă, toată istoria respectivă”, a subliniat șeful de la Justiție. 

Prezentă la aceeași emisiune, fosta ministră a Justiței, Olesea Stamate a afirmat că „mai mulți membri ai CSM au fost supuși presiunilor din partea PSRM pentru a lua unele decizii din 28 iulie”. 

„Spuneți niște lucruri extrem de grave. Dacă aveți aceste informații chiar vă rugăm să ne spuneți.  Este un lucru incredibil pentru mine”, i-a replicat Nagacevschi. 

Te-ar putea interesa: Chicu consideră că magistrata Chișca-Doneva, desemnată în funcția de vicepreședintă CSJ, „nu are niciun drept să fie promovată

Sursa: agora.md