Să trăim ca-n Europa!

Moment istoric! A fost deschis comerţul agro-alimentar dintre România şi Republica Moldova prin Vama Costeşti-Stânca

Moment istoric! A fost deschis comerţul agro-alimentar dintre România şi Republica Moldova prin Vama Costeşti-Stânca

26/07/2015
|
0 Comments
|

 La punctul vamal Stânca din judeţul Botoşani, care face legătura cu raionul Râşcani din Republica Moldova, a fost inaugurat un punct fito-sanitar dotat cu un laborator şi deservit de patru angajaţi.

Prin intermediul acestui punct de control, prin vamă vor putea trece produse agricole, legume, fructe, furaje şi cereale. Autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului spun că este un moment istoric, fiindcă, astfel va fi relansat comerţul dintre nord-estul României şi Nordul Republicii Moldova.Estimăm un trafic de aproximativ 100 de camioane lunar, ce vor face obiectul operaţiunilor de import-export cu produse alimentare de origine nonanimală (cereale, legume, fructe), derulate prin Punctul de Intrare Stânca Costeşti. Prin deschiderea acestui Punct, agenţii economici care îşi derulau activitatea de import – export şi transport vor scuti 260 kilometri, a declarat Dumitru Băiculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la ceremonia de inaugurare.

Autorităţile locale din judeţul Botoşani, spun că au existat de ani de zile presiuni din partea agenţilor economici pentru deschiderea vămii pentru cereale, furaje şi legume din Republica Moldova. Sunt câţiva ani de când se încearcă redeschiderea controlului sanitar-veterinar la Stânca – Costeşti. Salutăm punerea în aplicare a ordinului ministerial prin care se avizează şi acest punct de trecere de frontieră şi sunt convins că botoşănenii care fac export de mărfuri către Republica Moldova vor primi această veste cu mare bucurie. Reducerea costurilor de transport va fi substanţială, a declarat prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi.

Totodată administraţia judeţului Botoşani susţine că aşteaptă şi extinderea punctului de control, pentru a putea fi trecute prin vamă şi animalele vii. Unul dintre motive este acelaşi, preţurile mai mici din Republica Moldova, pentru proprietarii de abatoare din Botoşani.Raionul Rîşcani este unul preponderent agrar. Voi informa şi alte raioane din Nordul Republicii Moldova, astfel încât să ştie cât mai mulţi agenţi economici despre acest punct de trecere. Ne aducem aminte anii în care circulam liber, până la aderarea României la spaţiul european, ştim acele beneficii atât din partea noastră, cât şi din partea colegilor din Botoşani sau Suceava. Iată că acum, acest punct de trecere al produselor vegetale ne va da posibilitatea să ne apropiem şi mai mult, a precizat preşedintele Raionului Rîşcani, Ion Parea.Totodată oficialul a spus că vorbeşte şi în numele a 11 raioane din zona de Nord a Republicii Moldova, în calitate de Preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională Nord, Punctul fito-sanitar din Vama Stânca-Costeşti, la frontiera dintre România şi Republica Moldova, ar urma să fie deschis zilnic între orele 8,00 şi 20,00. Anterior produsele agro-alimentare puteau fi tranzitate doar prin vămile Albiţa-Leuşeni şi Sculeni.

Anul trecut, comerţul bilateral moldo-român a ajuns la 1,24 miliarde de dolari, în creştere cu circa 9% faţă de 2013, iar România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, arată date ale Biroului Naţional de Statistică.

Sursă:  Mold-street.com.