Statele Unite oferă Republicii Moldova un sprijin bugetar direct de 30 de milioane de dolari, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), pentru a ajuta această țară să depășească criza energetică.
”Mobilizarea acestor resurse va contribui la diminuarea impactului războiului purtat de Rusia în Ucraina și ne va ajuta să răspundem nevoilor critice ale țării noastre. Republica Moldova este recunoscătoare tuturor celor care au susținut și susțin țara noastră în această perioadă dificilă”, este mesajul transmis de Maia Sandu într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Finanțarea, asigurată prin intermediul Băncii Mondiale, va sprijini Republica Moldova în procesul de compensare a facturilor cetățenilor și pentru a ajuta agenții economici să facă față prețurilor mari la resursele energetice, potrivit unui comunicat al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.
În ultimii ani, Moldova a fost afectată de mai multe șocuri: pandemia COVID-19, o secetă severă care a afectat producția agricolă și criza europeană a gazului din 2021, care a dus la creșterea prețurilor la gaz cu aproximativ 400%. În momentul în care Republica Moldova ieșea din această serie de șocuri grave, repercusiunile sociale și economice ale războiului din Ucraina au pus în pericol redresarea economică pe termen scurt și perspectivele economice pe termen lung ale acestei țări.
Banca Mondială a înființat un fond fiduciar cu donatori multipli pentru a facilita donațiile în bani din partea partenerilor internaționali pentru a ajuta guvernul de la Chișinău să răspundă la aceste provocări.
Contribuția USAID la acest fond demonstrează sprijinul continuu al guvernului SUA pentru Republica Moldova, care răspunde la provocări fără precedent în urma războiului lui Putin împotriva Ucrainei.
USAID va promova coordonarea donatorilor și eficiența ajutorului, contribuind în același timp la mobilizarea de resurse suplimentare pentru a răspunde nevoilor critice și la furnizarea de servicii în Moldova.
Anul acesta se împlinesc treizeci de ani de parteneriat între USAID și poporul moldovean. Din 1992, poporul american a investit peste 640 de milioane de dolari în Republica Moldova prin intermediul programelor de asistență ale USAID pentru a consolida guvernarea democratică și creșterea economică și pentru a îmbunătăți rezultatele în domeniul educației și al asistenței medicale, precum și pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente, inclusiv nevoilor refugiaților din Ucraina.
Sursa: caleaeuropeana.ro