Să trăim ca-n Europa!

Moldova vrea să fie o punte de legătură, nu un câmp de luptă între Est şi Vest, declaraţie

Moldova vrea să fie o punte de legătură, nu un câmp de luptă între Est şi Vest, declaraţie

08/01/2017
|
0 Comments
|

Moldova vrea să fie o punte de legătură, nu un câmp de luptă între Est şi Vest – acest mesaj a fost adresat de către preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, noului preşedintre al Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump. Plahotniuc menţionează că majoritatea cetăţenilor moldoveni vor să fie pro-vest, fără a fi anti-Rusia, relatează Mesager.
În mesajul ce a fost publicat pe site-ul foxnews.com, democratul Vlad Plahotniuc susţine că atunci când se adresează Uniunii Europene (UE) şi SUA, Republica Moldova nu ar trebui să fie înţeleasă greşit ca fiind anti-Rusia. La fel şi în cazul în care dă dovadă de gesturi de bunăvoinţă faţă de acest stat – acest lucru nu ar trebui să fie interpretat greşit ca o renunţare la integrarea europeană. Mai mult, el spune că Republica Moldova speră că promisiunea administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia nu se va produce în detrimentul visului Moldovei de a consolida legăturile cu Occidentul. „Republică ex-sovietică, ţară mică fără ieşire la mare, intercalată între ţările NATO la Vest şi Ucraina la Est, Republica Moldova are un interes vădit faţă de reconcilierea SUA cu Rusia. Ultimul lucru pe care îl dorim este slăbirea relaţiilor noastre cu Occidentul şi, totuşi, suntem optimişti şi considerăm că viziunea preşedintelui ales, Trump, poate transforma în mod pozitiv mediul de securitate din regiunea noastră”, afirmă Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui, Moldova este pe cale de a atinge obiectivul final al unei democraţii prospere, antreprenoriale, ce respectă normele legale şi constituţionale, priveşte spre Occident şi menţine relaţii calde cu toţi vecinii. Iar în acest efort, autorităţile noastre se inspiră de la SUA şi UE, de la care aşteaptă ca şi în continuare să rămână partenerii ţării.

„Prin Acordul de Asociere cu UE şi Foaia de parcurs, aprobată pentru 2016, Republica Moldova este pe cale de a eradica corupţia politică, a elibera sistemul economic şi a consolida statul de drept. În schimb, primim stimulente concrete pentru diversificarea şi modernizarea economiei, inclusiv în vederea unei extinderi a comerţului bilateral cu UE, ce acoperă deja 62 la sută din exporturile noastre”, spune preşedintele PDM.

În final, Vlad Plahotniuc a spus că este încrezător în îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Republica Moldova în anul 2017 şi mai ales pentru că sărbătorim 25 de ani de relaţii diplomatice.
Sursa: trm.md