Să trăim ca-n Europa!

Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale

Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale

19/01/2024
|
0 Comments
|

Republica Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Lansat în 2016, coridorul vertical va integra acum gazoductul transbalcanic și va permite transportarea gazelor naturale dinspre Grecia până în Moldova și depozitele subterane din Ucraina. Despre aceasta a anunțat ministrul energiei, Victor Parlicov, citat de IPN.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat de către Vestmoldtransgaz, operatorul de sistem de gaze naturale din Republica Moldova, în cadrul Ședinței Ministeriale privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), la care participă ministrul.

Gazoductul va putea transporta atât gaze de conductă din Azerbaidjan, cât și gaze naturale lichefiate (GNL) de la terminalele Revythoussa și Alexandroupoli. De altfel, un prim lot de GNL destinat Republicii Moldova va ajunge la noua unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) de la Alexandroupoli, Grecia, săptămâna viitoare, reprezentând o achiziție de test efectuată de către Energocom. Ulterior, acesta va fi transportat spre Republica Moldova.

Coridorul vertical nu este un proiect tradițional de conductă unică, ci un sistem care conectează rețelele naționale de gaze existente și alte infrastructuri de gaze pentru a asigura tranzitul gazelor și pentru a contribui astfel la securitatea energetică.

În cadrul reuniunii CESEC, ce se desfășoară astăzi la Atena, operatorii de sistem de gaze din țările membre au semnat și un memorandum privind extinderea capacității gazoductului transbalcanic și funcționarea în revers a tuturor celor trei conducte, nu doar a uneia, ca în prezent.

Ministrul precizează că, deși conducta transbalcanică are o capacitate nord-sud de 27 de miliarde m3/an, în prezent sunt disponibile doar 5 miliarde m3/an la granița româno-bulgară și 4 miliarde de metri cubi pe granița româno-ucraineană. Gazoductul transbalcanic a transportat istoric gaze rusești spre Balcani prin Ucraina, Moldova și România, însă a rămas inactiv după ce Rusia a direcționat, în 2020, exporturile de gaze spre Balcani pe liniile TurkStream 1 și 2.

Sursa: ipn.md