Să trăim ca-n Europa!

Moldova şi România au semnat! Va fi realizat studiul de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice

Moldova şi România au semnat! Va fi realizat studiul de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice

15/12/2015
|
0 Comments
|

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” și Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) din România au semnat astăzi contractul privind elaborarea și prezentarea studiilor de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.

În cadrul studiului va fi analizata posibilitatea interconectării prin intermediul a trei proiecte cu stații „Back-to-Back”: pe existenta linie de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești, precum și pe două linii noi de înaltă tensiune România – Ungheni – Strășeni și Bălți – Suceava.

”Pentru implementarea acestui contract, cu o durată de 12 luni, partenerii europeni ne vor oferi un grant în valoare de peste 1,1 milioane de euro. Potrivit prevederilor contractului, prima etapă a studiului de fezabilitate urmează a fi finalizată până la 30 iunie 2016”, a spus viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

Ghennadi Dimov, directorul general al ÎS ”Moldelectrica”, a specificat că în cadrul proiectului este prevăzut realizarea unui studiu de sistem având ca obiective estimarea modului de funcționare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova în condițiile importului de energic electrică din România.

De asemenea, se va analiza impactul puterii importate prin cele trei puncte de export din România, condițiile de sistem în punctele de amplasare a unor stații „Back to back”, precum și alegerea tipurilor constructive de instalații ’’Back to back”.

Sursa: moldova.org