Să trăim ca-n Europa!

Moldova şi Franţa îşi intensifică colaborarea

Moldova şi Franţa îşi intensifică colaborarea

02/09/2021
|
0 Comments
|

Republica Moldova şi Republica Franceză îşi intensifică colaborarea pe mai multe domenii prioritare. Declaraţii în acest sens au fost făcute la Chişinău de ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian, şi ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu.

Agenda bilaterală moldo-franceză, reforma justiţiei, combaterea corupţiei, securitatea regională, precum şi relaţiile dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană au fost printre principalele subiecte abordate la întrevederea celor doi ministri de externe.

Franţa şi Moldova nu au fost niciodată la fel de aproape cum sunt azi, a declarat Nicu Popescu.

„Am transmis un mesaj foarte ferm. Republica Moldova vrea mai multă cooperare cu UE, mai profundă, care să se extindă pe mai multe domenii, inclusiv mediul înconjurător, digitalizarea, reformarea serviciului public şi securitatea. Sper că treptat vom putea aprofunda cooperarea, inclusiv în aceste domenii”, a subliniat Nicu Popescu.

Potrivit lui, aceasta este prima vizită a unui ministru de externe francez de după 2014. Oficialul a mulţumit Franţei pentru susţinere.

„Mulţumim că aţi vizitat Chişinăul, pentru viziunea strategică pe care o are Franţa în această regiune, sprijinul pe care îl aduce Franţa, inclusiv prin vocea sa în cadrul instituţiilor europene, pentru susţinerea eferturilor de europenizare a acestui stat”, a mai declarat Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul francez a mărturisit că e bucuros să se afle în Republica Moldova.

„Salutam reformele lansate de preşedinta Maia Sandu în lupta cu corupţia şi reformarea justiţiei. L-am asigurat pe domnul ministru de susţinere pentru reformele lansate şi de tot sprijinul Franţei pentru a întări ancorarea integrării europene a Republicii Moldova”, a declarat Jean Yves Le Drian.

Totodată, oficialul a spus că Franţa şi Uniunea Europeană vor fi alături de Republica Moldova.

„Franţa se angajează ferm alături de dumneavoastră. Susţinem eforturile formatului 5+2 pentru a ajunge la o soluţie durabilă şi justă a conflictului din regiunea transnistreană. Am venit azi aici pentru a aduce un mesaj francez-european foarte clar pentru prietenii noştri moldoveni ale căror eforturi determinante lasă să se întrezărească multe perspective bune pentru stabilirea şi întărirea democraţiei şi statului de drept pe continentul nostru”, a subliniat ministrul de Externe al Franţei.

Amintim că, ministrul Jean Yves Le Drian efectuează astăzi o vizită în Republica Moldova, la invitaţia omologului său moldovean. El va mai avea întrevederi cu preşedinta Maia Sandu şi prim-ministrul Natalia Gavriliţa.

Sursa: trm.md