Să trăim ca-n Europa!

Moldova găzduieşte primul curs de instruire în Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE

Moldova găzduieşte primul curs de instruire în Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE

01/06/2015
|
0 Comments
|

În perioada 1-5 iunie curent, Republica Moldova găzduiește primul curs de instruire în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a UE.

Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Apărării, în cooperare cu Ministerul Apărării şi Sporturilor al Republicii Austria, Colegiul European de Securitate şi Apărare al UE şi Serviciul European de Acţiune Externă, la care participă reprezentanţi ai statelor UE şi ţărilor Parteneriatului Estic.

Cursul de instruire are drept scop consolidarea dialogului între UE şi statele Parteneriatului Estic pe dimensiunea politicii de securitate şi apărare comune.

Programul cursului se axează pe familiarizarea cu procesul de luare a deciziilor în contextul desfăşurării Misiunilor UE de gestionare a crizelor, analiza detaliată a planificării, lansării, gestionării şi conducerii misiunilor civile şi militare.

Până în prezent, Republica Moldova a fost invitată să participe la mai multe misiuni UE, printre care EUCAP NESTOR, EUBAM Libia şi EUTM Mali. În mai 2014, Guvernul a aprobat participarea șefului Direcției reprezentare la CEDO a Ministerului Justiției, Violeta Melnic, la operațiunea UE de gestionare civilă a crizei din Mali, unde s-a aflat timp de jumătate de an.

În aprilie 2015, UE a acceptat contribuţiile din partea Moldovei și Georgiei la misiunea de consiliere militară PSAC a Uniunii Europene în Republica Centrafricană. În luna mai 2015, Guvernul a aprobat o hotărâre privind detaşarea candidatului Armatei Naţionale la Misiunea Uniunii Europene de consiliere militară în Republica Centrafricană.

Informații suplimentare

Politica de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene vizează iniţiative în domeniul apărării, politicilor interne şi politicilor externe constituind o parte a Politicii Externe şi de Securitate Comune a UE.

Operaţiunile militare UE se referă la stabilizare, prevenirea conflictelor şi inter-poziţionare între părţile implicate în conflict, protecţia populaţiei civile şi personalului internaţional, combaterea pirateriei, protejarea comerţului, industriei de pescuit şi asistenţă umanitară. De la instituirea sa în cadrul PSAC au fost desfăşurate aproximativ 25 operaţiuni externe, dintre care șase operaţiuni militare (operate sub mandat ONU).
big-moldova-gazduieste-primul-curs-de-instruire-in-politica-de-securitate-si-aparare-comuna-a-ue

Participarea Moldovei la misiunile în cadrul PSAC constituie un important aspect în dezvoltarea relaţiilor politice bilaterale şi un factor ce contribuie indirect la creşterea nivelului de asigurare a securităţii statului nostru pe continentul european. În conformitate cu Strategia securităţii naţionale, participarea la eforturile globale, regionale şi sub-regionale de promovare a stabilităţii şi securităţii internaţionale, inclusiv prin cooperare şi participare la misiunile în PSAC este o prioritate a RM.

Participarea RM în PSAC a UE derivă şi din Declaraţia Summit-ului şefilor de stat şi de guverne ale statelor Parteneriatului Estic (PaE) şi statelor membre ale UE de la Varşovia care se referă la necesitatea intensificării cooperării dintre UE şi statele PaE în domeniul PSAC.

Sursa: http://infoeuropa.md/moldova-in-dialog-cu-europa/moldova-isi-consolideaza-dialogul-cu-ue-in-domeniul-politicii-de-securitate