Să trăim ca-n Europa!

Moldova, criticată în Parlamentul European în timpul dezbaterilor raportului privind implementarea Acordului de Asociere

Moldova, criticată în Parlamentul European în timpul dezbaterilor raportului privind implementarea Acordului de Asociere

14/11/2018
|
0 Comments
|

Se atestă o îngrijorare în legătură cu depărtarea continuă și consecventă a Republici Moldova de la standardele democratice europene. Spre regret autoritățile moldovenești aleg să ignore avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția și în acest sens sunt vizate, mai ales, recentele modificări aduse legislației electorale. De asemenea, există deranj cu privire la acțiunile legate de invalidare a alegerilor pentru primarul municipiului Chișinău, dar și în legătură cu lipsa de transparență în cazul fraudei bancare. Totodată, orice decizie privind plățile viitoare din cadrul asistenței macrofinanciare ar trebui să fie luată numai după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. Acestea sunt câteva din concluziile incluse într-un proiect de raport referitor la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, care a fost dezbătut marți seara în plenul Parlamentului European. Documentul urmează să fie supus votului astăzi, 14 noiembrie, transmite IPN.

Europarlamentarul PetrasAuštrevičius, autorul raportului, a declarat că există deranj în legătură cu lipsa de transparență în cazul fraudei bancare de peste un miliard de dolari. În opinia sa, cele două rapoarte independente, care descriu actul de fraudă, trebuie publicate, iar persoanele vinovate trebuie trase la răspundere. Europarlamentarul a mai spus că pachetul de reformă fiscală dă naștere multor alte rezerve și îngrijorări. În viziunea sa, schema de amnistie fiscală este îndoielnică și este lipsită atât de logică, cât și de transparență.

„În lumina celor de mai sus, o spun cu regret, Uniunea Europeană nu a avut altă posibilitate decât să suspende deocamdată asistența financiară pentru Moldova. Moldova pare să fie prima țară, cel puțin în ultimii ani, căreia i s-au pus condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență. Cred însă că faptele vorbesc de la sine. În timp ce transmitem acest mesaj Guvernului moldovean, oferim în același timp o mână întinsă pentru colaborare cu Moldova și cu societatea civilă de acolo. Cred că împreună vom putea să ne atingem obiectivele comune și asta înseamnă că și moldovenii vor înțelege că prin reforme politice și europene, drumul european este același”, a notat oficialul.

Comisarul european pentru politică europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat că UE își dorește ca Republica Moldova să aplice în continuare Acordul de Asociere, dar așteaptă același nivel de implicare din partea Moldovei. De asemenea, UE dorește să acorde asistență substanțială pentru a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni, dacă situația se va schimba. Potrivit lui, cetățenii nu trebuie să sufere de pe urma evoluțiilor politice, indiferent de partide, pentru că UE nu sprijină un partid, ci cetățenii.

„Uneori am impresia că oamenii pretind că sunt proeuropeni, pro Occident, dar, când vine vorba despre fapte, nu văd cum aplică valorile europene. Deci, trebuie să luăm anumite decizii, dacă aproape toate recomandările noastre, și nu doar sfaturile Uniunii Europene și ale Comisiei Europene, ale Parlamentului European, ci și ale Comisiei de la Veneția nu au fost respectate. Dimpotrivă, s-a făcut exact opusul și trebuie să luăm măsuri în consecință, dacă nu, credibilitatea noastră este în joc”, a opinat oficialul european.

Europarlamentara Rebecca Harms din Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană a declarat că în cazul furtului miliardului așa și nu au fost trase la răspundere persoanele vinovate. Aceasta a mai menționat și invalidarea alegerilor, modificarea sistemului electoral, opinând că este nevoie de o colaborare cu Parlamentul și societatea civilă, pentru a îmbunătăți situația.

„În ultimii doi ani, Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. În același timp, însă, Plahotniuc și oligarhii aserviţi Moscovei distrug statul de drept și justiția independentă. Moldova este cea mai săracă țară din Europa, dar Plahotniuc și coaliții săi trăiesc în lux. Invalidarea alegerii lui Andrei Năstase în funcția de primar al Chișinăului, presiunile asupra magistraților, încălcarea drepturilor omului sunt motive pentru care finanțarea europeană dată Guvernului trebuie să înceteze. Banii trebuie să ajungă la oameni, iar atunci când ies în stradă să-și ceară dreptatea, trebuie să știe că suntem alături de ei”, susține europarlamentara Monica Macovei din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan din Grupul Partidului Popular European a spus că prin această dezbatere este transmis un mesaj foarte clar cetățenilor Republicii Moldova că UE este alături în procesul de integrare europeană și Acordul de Asociere trebuie de implementat. Însă, în pofida dorinței de a ajuta, în momentul de față, Guvernul, autoritățile de la Chișinău este un obstacol în fața UE de a ajuta cetățeni. „Dacă autoritățile de la Chișinău nu recunosc alegeri libere și democratice pentru Primăria municipiului Chișinău, înseamnă că acționează împotriva oamenilor. Dacă nu asigură funcționarea unei justiții independente, înseamnă că acționează împotriva oamenilor. Dacă nu permit cetățenilor din diasporă să voteze liber, înseamnă că acționează împotriva oamenilor. Noi vom fi în continuare cu beneficii concrete alături de cetățenii Republicii Moldova”, a notat oficialul.

În plenul Parlamentului European, a fost audiat un raport similar și cu privire la Georgia, iar în acest sens europarlamentarul Cristian Dan Preda din Grupul Partidului Popular European a făcut o paralelă între cele două țări. „Moldova și Georgia seamănă în bine și în rău. E bine că încă există o ambiție europeană la Chișinău și la Tbilisi, dar e rău că politica e confiscată în ambele țări de oligarhi. E bine că în Georgia și Moldova se organizează alegeri, dar e rău că dreptul la informație al cetățenilor e neglijat întrucât politicienii influențează mai mult mass-media decât mass-media influențează politicienii. E bine că există schimburi comerciale cu UE, dar e rău că justiția e politizată, iar corupția – enormă. E bine că există în ambele țări Acorduri de Asociere cu UE, dar e rău că și Moldova, și Georgia sunt doar vecini, nu și țări candidate la aderare. Pentru a face acest pas suplimentar, e nevoie de mai mult decât de ambiție”, a spus Cristian Dan Preda.

Eurodeputatul Andi Cristea din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților susține că cetățenii Republicii Moldova așteaptă de la UE un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere semnat în 2014. „Altfel spus, un mesaj comun din partea grupurilor politice din Parlamentul european. Din păcate, unii din colegii noștri din corul bocitoarelor le oferă un text politizat, un comunicat de presă politic, parte al unei strategii de comunicare a opoziției de la Chișinău pentru alegerile legislative. Ceea ce trebuia să fie un mesaj instituțional, a devenit un comunicat de presă prin care unele grupuri politice din Parlamentul European își exprimă pozițiile față de partidele de la Chișinău. Nu voi susține acest demers. Grupul meu politic știe că lucrurile nu sunt roz în Republica Moldova, dar niciodată nu vom lua prizonieri cetățenii Republicii Moldova pentru interese politice înguste”, afirmă Andi Cristea.

Europarlamentarul Laurențiu Rebega din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni consideră că în Republica Moldova s-a trecut o linie roșie odată cu invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului – acțiune care nu a primit nicio explicație mulțumitoare nici până în ziua de azi, iar Parlamentul European nu poate trece cu vederea acest lucru și nici alte „ciudățenii” ale democrației moldovenești. „Există un larg consens asupra carențelor politice de la Chișinău, există însă mult mai puțină înțelegere față de realitățile de la fața locului și față de argumentele geopolitice, considerate de raportor neconvingătoare. În raport se folosește expresia „stat capturat de către un grup de oligarhi” – după părerea mea e mult mai rău. Nu este vorba despre stat în sine, ci este vorba și despre cetățeni, care sunt captivi și rămân captivi”, a mai spus oficialul, întrebându-se cum pot fi sancționați oligarhii fără a sacrifica cetățenii.

Eurodeputatul Doru-Claudian Frunzulică din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților consideră la ora actuală o mare eroare poziția Comisiei Europene privind stoparea sprijinului financiar pentru Republica Moldova. „Deja această situație este folosită de partidele pro-ruse și anti-europene din Republica Moldova. Este important să susținem partidele pro-europene din Republica Moldova, acum înainte de alegeri și nu după, așa cum prevede și raportul, și politica Comisiei Europene. Va fi prea târziu, pentru că dacă Partidul Socialiștilor câștigă, împreună cu domnul Dodon, vor duce Republica Moldova în Uniunea Eurasiatică. Este momentul să susținem acum cetățenii Republicii Moldova către libertate, către democrație, către Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul.

Proiectul Raportului urmează să fie supus votului miercuri, 14 noiembrie.
Sursa:IPN.MD