Să trăim ca-n Europa!

Moldova a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului

Moldova a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului

26/06/2016
|
0 Comments
|

Republica Moldova a devenit al 84-lea stat-membru al Organizației Mondiale a Comerțului care a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului.

Viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al economiei, a prezentat directorului general al OMC, Roberto Azevêdo, instrumentul de ratificare de către Republica Moldova a Acordului, scrie IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Acordul privind Facilitarea Comerțului reprezintă primul acord multilateral negociat în cadrul OMC, care va oferi Republicii Moldova noi oportunităţi de acces pe pieţele internaţionale, va reduce costurile de tranzacționare, precum şi cele de optimizare a fluxului transfrontalier de mărfuri prin asigurarea unui grad sporit de siguranță a mediului de afaceri prin implementarea măsurilor de eficientizare, transparenţă, reducere a birocraţiei şi corupţiei.
În cadrul unei discuţii bilaterale, directorul general al OMC a menționat că Acordul deschide noi posibilităţi de acces la fondurile de asistenţă şi suport tehnic pentru Moldova în vederea dezvoltării şi modernizării infrastructurii, instruirii funcţionarilor vamali şi simplificării procedurilor de tranzit vamal a diferitelor produse tarifare.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmâc, ratificarea de către Republica Moldova a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi Facilitarea Comerțului, precum şi implicarea activă în procesul de implementare a Declaraţiilor ministeriale de la Bali şi Nairobi, reprezintă un semnal clar pentru toţi partenerii de dezvoltare privind angajamentele asumate de către autorităţile de la Chişinău.

Sursa: ipn.md