Să trăim ca-n Europa!

Mobiasbanca şi BERD vor facilita accesul antreprenorilor pe piaţa UE

Mobiasbanca şi BERD vor facilita accesul antreprenorilor pe piaţa UE

08/12/2016
|
0 Comments
|

Un program comun de sprijinire a întreprinderilor autohtone mici şi mijlocii (IMM-urile), în corespundere cu standardele UE, a fost lansat astăzi pentru ca antreprenorii să beneficieze de multiplele oportunităţi oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), acord semnat între Moldova şi UE.
Conform Acordului, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD) extinde un împrumut de 10 milioane de euro pentru Mobiasbanca- Groupe Société Générale în vederea sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii. Resursele alocate vor fi acordate sectorului privat și vor sprijini IMM-urile locale să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor şi modernizarea serviciilor, astfel încât să răspundă standardelor UE. Aceasta, în consecinţă, va crea un mediu propice pentru comerţul transfrontalier şi creşterea economică în Moldova.

UE va oferi IMM-urilor interesate stimulente în formă de grant de până la 15% din mărimea creditului, precum şi servicii de consultanţă prestate de experți internaţionali şi prin intermediul programului BERD pentru susținerea micului business.

Stabilirea unei zone de liber schimb cu UE face parte din Acordul de asociere semnat de Republica Moldova în 2014. Acesta va oferi antreprenorilor locali acces la piaţa unică a UE, cea mai mare zonă de comerţ liber din lume, şi va stimula dezvoltarea şi creşterea economică a Moldovei.

Finanțarea oferită de Mobiasbanca – Groupe Société Générale marchează prima tranzacţie din programul BERD-UE DCFTA, în cadrul căruia BERD colaborează cu băncile locale pentru a ajuta companiile să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor și standardului serviciilor.

Aceasta este parte a unui amplu program al BERD şi EU4Business Initiative. BERD a demarat în mai 2016 procesul de acordare a 380 milioane euro în formă de credite şi garanţii comerciale băncilor locale partenere şi altor instituţii financiare pentru creditarea afacerilor din Georgia, Moldova și Ucraina, în timp ce UE pune la dispoziție 19 milioane de euro pentru asistență tehnică, stimulente pentru investiții și partajarea riscurilor.

Henry Russel, Director BERD pentru instituții financiare în Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, a declarat: „Mobiasbancă este partenerul nostru de lungă durată și are un palmares excelent de creditare, prin intermediul finanţării BERD, a companiilor din Moldova pentru a sprijini dezvoltarea acestora. Întrucât DCFTA a deschis o nouă şi importantă piaţă pentru companiile moldoveneşti, ne aliniem într-un nou parteneriat cu Mobiasbancă pentru a ajuta IMM-urile locale să devină mai competitive pe pieţele regionale. Finanţarea UE prin acest program reprezintă un sprijin foarte important, pentru ca mediul antreprenorial local să profite din plin de noile oportunităţi”.
Pirka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a menţionat: „Facilitatea DCFTA va sprijini IMM-urile să profite de noile oportunităţi comerciale cu UE. De asemenea, va permite companiilor să obţină avantaje în rezultatul afluxului crescut de investiţii străine directe declanşate de DCFTA şi Acordul de Asociere. Semnarea împrumutului între BERD şi Mobiasbancă reprezintă un pas important, care va aduce rezultate tangibile pentru comunitatea de afaceri din Republica Moldova”.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova cu peste 1,1 miliarde de euro investiții cumulate în peste 110 de proiecte în industria agroalimentară, energie,infrastructură,sectorul financiar, și cel de producție. Activitatea BERD în sectorul bancar al Moldovei este orientată spre îmbunătățirea transparenței și a guvernanței corporative, pentru a spori accesul la credite a întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova, inclusiv prin creșterea numărului de bănci care pot beneficia de produsele sale de susținere și creditare.

Sursa: agora.md