Să trăim ca-n Europa!

Miza adevăratelor reforme este inclusiv un şef de stat proeuropean, opinie

Miza adevăratelor reforme este inclusiv un şef de stat proeuropean, opinie

05/11/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele Fundaţiei Moldova de la Washington, Vlad Spânu, consideră că anunţurile partenerilor occidentali că vor colabora cu orice preşedinte care va fi ales la 13 noiembrie sunt mai degrabă nişte „formulări diplomatice”, iar miza implementării adevăratelor reforme este inclusiv un şef de stat proeuropean. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă acesta a mai declarat că lumea nu mai are încredere în sistemul politic din Republica Moldova şi este dezamăgită în mai multe guvernări care au fost până acum, pe parcursul a 25 de ani, transmite IPN.

Vlad Spânu a menţionat că mesajul celor doi candidaţi ieşiţi în turul doi este că ei vor fi agentul schimbării sau într-o direcţie, sau în alta şi că lucrurile nu vor mai fi cum au fost până acum. Din punctul său de vedere, Igor Dodon va duce Republica Moldova în direcţia care a fost în aceşti 25 de ani, în sensul de subordonare Federaţiei Ruse. Pe când Maia Sandu vine cu altă ofertă electorală – o cale pe care au mers alte ţări din regiune, cum ar fi ţările din Europa Centrală şi de Est, în special, România. În cazul Republicii Moldova o comparaţie mai bună, în opinia sa, sunt Ţările Baltice, care au fost în cadrul Uniunii Sovietice şi acum Ţările Baltice au avansat foarte puternic.

Întrebat cum vor colabora partenerii Republicii Moldova din Occident cu statul, după ce îşi va alege preşedintele, în condiţiile în care există acea formulă diplomatică că vor colabora cu orice preşedinte, Vlad Spânu a declarat că acestea într-adevăr sunt mesaje diplomatice, însă în realitate lucrurile vor fi totalmente altfel. „În caz când Maia Sandu va deveni preşedinte, va fi un semnal foarte clar pentru ţările din vecinătatea Republicii Moldova, dar şi partenerii principali ai Republicii Moldova că ţara are şanse să meargă spre o dezvoltare economică bună şi merge spre această orientare de dezvoltare democratică din interiorul ţării”, a notat preşedintele Fundaţiei.

În opinia sa, în cazul când Maia Sandu va câştiga, atunci, în primul rând, vor fi relaţii cu mult mai bune cu România şi Ucraina, relaţii bune cu Uniunea Europeană şi SUA, doi donatori externi foarte importanţi, care au interes ca Republica Moldova să păşească pe o cale democratică, relaţii bune cu organizaţiile internaţionale, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Potrivit lui, în cazul când Igor Dodon va câştiga, vor fi relaţii bune cu Rusia – deoarece Rusia are interes în a ţine Republica Moldova în sfera ei de influenţă – vor fi relaţii proaste cu România şi Ucraina. „Cunoaştem mesajele românofobe ale lui Igor Dodon. Şi Ucraina nu-i va ierta lui Igor Dodon niciodată, când a declarat că, Crimeea pe drept aparţine Rusiei şi nu Ucrainei”, a mai spus Spânu.

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 13 noiembrie.

Sursa: ipn.md