Să trăim ca-n Europa!

Ministrul ucrainean al Agriculturii a fost informat despre intenția Republicii Moldova de a interzice temporar importul cerealelor din Ucraina

Ministrul ucrainean al Agriculturii a fost informat despre intenția Republicii Moldova de a interzice temporar importul cerealelor din Ucraina

06/05/2023
|
0 Comments
|

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea i-a comunicat omologului său ucrainean Mykola Solski despre intenția Republicii Moldova de a introduce temporar interdicția privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră.

„Cantitatea de cereale autohtone din depozite este mare, fapt ce pune presiuni pe fermieri. Aceștia sunt îngrijorați că nu vor dispune de spații pentru noua recoltă. În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol”, a comunicat Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea a reiterat faptul că țara noastră este solidară cu poporul ucrainean, exprimând deschiderea autorităților moldovene pentru soluționarea problemelor fermierilor ambelor popoare.

În luna aprilie, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis, importurile de cereale ucrainene pentru a proteja agricultorii autohtoni. Afluxul mare de cereale din Ucraina a dus la prăbușirea prețurilor în aceste țări, dar și în România, precum și la blocaje logistice. Deciziile celor patru state au fost criticate de Kiev și de Comisia Europeană, deoarece au fost luate unilateral, și nu la nivel european.

Recent, Comisia Europeană a decis să oprească importurile din Ucraina în țările menționate până pe 5 iunie, însă a permis tranzitul.

Sursa: moldova1.md