Să trăim ca-n Europa!

Ministrul Oleg Țulea: „Apreciem relațiile de prietenie cu Italia și dialogul activ menținut în perioada pandemică”

Ministrul Oleg Țulea: „Apreciem relațiile de prietenie cu Italia și dialogul activ menținut în perioada pandemică”

14/08/2020
|
0 Comments
|

În discuția cu ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a evidențiat importanța valorificării potențialului de cooperare, inclusiv prin organizarea consultărilor interministeriale moldo-italiene la nivel de secretar de stat/director politic ai ministerelor de externe, comunică MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al MAEIE.

Diplomații s-au referit la necesitatea relansării și impulsionării schimburilor comercial-economice și a investițiilor reciproce. În acest sens, șeful diplomației moldovenești a transmis autorităților de la Roma mulțumirile transportatorilor moldoveni, care începând cu data de 10 august curent au acces liber pe piața italiană. Astfel, au fost facilitate schimburile bilaterale de mărfuri și servicii, esențiale pentru cele aproximativ 1400 de companii mixte moldo-italiene înregistrate în țara noastră.

Având în vedere preocuparea constantă a ministerului pentru diaspora din Italia,  dar și multiplele solicitări recepționate de la conaționalii noștri, ministrul Oleg Țulea a reiterat rugămintea adresată autorităților de la Roma de a examina posibilitatea relaxării măsurilor restrictive impuse, inclusiv cetățenilor Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Valeria Biagiotti s-a discutat și despre deschiderea birourilor electorale peste hotare pentru scrutinul  prezidențial din toamna acestui an. Ministrul Oleg Țulea a exprimat intenția Comisiei Electorale Centrale de a deschide mai multe birouri electorale pe teritoriul Italiei, cu respectarea  măsurilor sanitare stabilite de autoritățile locale.

Sursa:moldpres.md