Să trăim ca-n Europa!

Ministrul german de Externe cere înființarea unei misiuni ONU de menținere a păcii în estul Ucrainei înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia

Ministrul german de Externe cere înființarea unei misiuni ONU de menținere a păcii în estul Ucrainei înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia

04/01/2018
|
0 Comments
|

Ministrul de externe al Germaniei cere înființarea unei misiuni armate a ONU de menținere a păcii în estul Ucrainei, înainte de alegerile prezidențiale din Rusia din martie, pentru a proteja integritatea teritorială a Ucrainei.

Germania doreşte ca un acord asupra mandatului căştilor albastre ce ar urma să fie desfăşurate în estul separatist prorus al Ucrainei să fie găsit înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, prevăzute în martie, a afirmat miercuri la Kiev şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, transmite AFP.
“Aş dori ca un armistiţiu solid să nu depindă de alegerile din Rusia şi sper că vom adopta un mandat realist (…) pentru misiunea ONU înainte de alegerile ruse”, a declarat Sigmar Gabriel în cursul unei conferinţe de presă, potrivit traducerii în ucraineană, informează Agerpres.

“Aceasta trebuie să fie o misiune puternică, armată care să fie prezentă pe tot teritoriul zonei de conflict”, a declarat Sigmar Gabriel reporterilor de la Kiev, adăugând că Germania și Franța vor propune o astfel de misiune Consiliului de Securitate al ONU, scrie EU Observer.

Rusia a depus anul trecut un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU pentru desfăşurarea unei forţe în estul Ucrainei, dar care nu a întrunit unanimitatea. Spre deosebire de propunerea Moscovei, Kievul ar dori desfăşurarea căştilor albastre în toată zona de conflict, în special de-a lungul graniţei sale cu Rusia pentru a împiedica pătrunderea armelor pe teritoriul său ori a unor ruşi înarmaţi.

Solicitarea șefului diplomației germane survine în condițiile în care există o temere legată de viitoarele acțiuni ale regimului de la Kremlin în cazul în care Vladimir Putin va câștiga pentru a patra oară alegerile prezidențiale din Rusia.
SURSA: caleaeuropeana.ro